H Κυριακή του Πάσχα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Newsroom L&O 20-04-2020 10:24 Τελευταία ενημέρωση: 20-04-2020 10:25
H Κυριακή του Πάσχα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέγνωσε το Ι. Ευαγγέλιο στα ελληνικά και ακολούθως διαβάστηκε από κληρικούς σε διάφορες γλώσσες

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για την Κωνσταντινούπολη και για άλλες 30 πόλεις της Τουρκίας, τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 19 Απριλίου, ο εσπερινός της Αναστάσεως, άνευ πιστών, αλλά με τη συμμετοχή των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.

Σύμφωνα με την παράδοση χρόνων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από το Σύνθρονο και ενδεδυμένος με τα αρχιερατικά άμφια, ανέγνωσε το Ι. Ευαγγέλιο στα ελληνικά και ακολούθως διαβάστηκε από κληρικούς σε διάφορες γλώσσες.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι ο εσπερινός της Αγάπης τελείται «των θυρών κεκλεισμένων για τον φόβον» της πανδημίας και απηύθυνε, όπως είπε, «ενθαρρυντικό λόγο σε σας, ευλογημένοι ακροατές και τηλεθεατές» οι οποίοι «κάνετε ακουσίως, χωρίς τη θέλησή σας Πάσχα έξω από τις εκκλησίες μας».

Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι καμία φυσική καταστροφή, πανδημία, κανένας πειρασμός, κανένα ανθρώπινο ή άλλο εμπόδιο «δεν είναι ικανά να μας χωρίσουν από την πίστη μας στον αναστημένο Χριστό. Η πίστη του Χριστιανού είναι η κινητήριος και η νικητήριος δύναμη αυτού του κόσμου. Η πίστη του Χριστιανού είναι το αληθινό και άσβεστο φως της Αναστάσεως το οποίο ανάβει από τον πόθο Χριστού. Η πίστη του Χριστιανού δεν είναι θρησκεία για να αναζητεί την Αλήθεια, είναι η αποκεκαλυμμένη Αλήθεια, είναι Ζωή, είναι αιωνιότητα» είπε.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, είπε ότι «ο λόγος και η σκέψη του Πατριάρχου σας σήμερα, είναι κοντά σε όλους εσάς που με υπομονή και λύπη λείπατε εφέτος σωματικά από τις ιερές ακολουθίες». Όμως, όπως πρόσθεσε:

«Έρχομαι, αυτοπροσώπως, σε κάθε σπιτικό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε άνθρωπο. Έρχομαι από το Φανάρι, από το κοινό σπίτι των Πανορθοδόξων, για να σας φέρω φως Χριστού όπως με το παρέδωσαν ακοίμητο, μέσα από μαρτύρια, οι προκάτοχοί μου. Έρχομαι από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, για να εκκλησιάσω όλους σας, και ένα-ένα προσωπικά, στο Μυστήριο της Ζωής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διατύπωσε την απόλυτη πεποίθηση ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μοιραίο να μη γνωρίσει ποτέ, μα ποτέ θάνατο!» για να συμπληρώσει ότι «η Εκκλησία μάς σκεπάζει, μάς προστατεύει, μάς θεραπεύει, χωρίς να έχει ανάγκη την ατομική και ου κατ' επίγνωση δυναμική μας. Η Εκκλησία μας θέριευε, γινόταν τρανή, καθιερωνόταν σε περιόδους διωγμών και Κολοσσαίων. Σήμερα δεν ζούμε τέτοιες συνθήκες! Σήμερα απλώς προστατεύουμε το κύρος της Εκκλησίας μας από άκυρες θεωρίες ένθεν κακείθεν! Σήμερα ομολογούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: η Εκκλησία, και σε καιρούς που τα πάντα κλείνουν, ανοίγει την καρδιά της προς όλους! Η δύναμη της Εκκλησίας διαπερνά τις κλειστές πόρτες σπιτιών και ψυχών και γίνεται παρηγοριά και Ειρήνη. Η ευλογία της Εκκλησίας είναι πάνω από κάθε πανδημία, διότι είναι επιδημία Θεού! Η Εκκλησία ζει και θα ζει εις τους αιώνες, χωρίς τέλος, χωρίς τέλμα, χωρίς οσμή θανάτου».

Και με μια συγκινητική αποστροφή σε προσωπικό τόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στους πιστούς του λέγοντας:

«Δεν σας λησμόνησα και πώς θα μπορούσα; Τα ξημερώματα, στην πασχαλινή λειτουργία, μπροστά στην αγία Πρόθεση, ο Πατριάρχης σας προσέθετε με στοργή τα φωτεινά πρόσωπά σας στο δισκάριο, και η καρδιά μου άγγιζε τον πόνο σας. Ο Πατριάρχης, πρώτος σηκώνει τον Σταυρό των ημερών μαζί σας. Καταλαβαίνω τον πόνο σας, την θλίψη, τη στενοχώρια. Και θέλω να τα μετατρέψω σε αισιοδοξία, σε πίστη, σε εμπιστοσύνη Χριστού! Αγαπάμε τον Χριστό; Τότε έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία Του!

Το λοιπόν, τέκνα εν Κυρίω, έρχομαι αυτή την πρώτη εσπέρα της αβράδιαστης καινής ημέρας, εις το μέσον σας, των θυρών κεκλεισμένων, και σας λέγω με όλη την ψυχή μου τα λόγια του Χριστού: ειρήνη υμίν! Λάβετε Πνεύμα Άγιον! Δείτε τας χείρας τας Εσταυρωμένας, την λογχευθείσα πλευρά της Μητέρας Εκκλησίας και μη αποκάμετε!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo