Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις - Πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 15-04-2020 22:59
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις - Πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο
Από την αρχή του έτους, έχουν καταγραφεί 215 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών

Σε ένα πρωτοφανές μπαράζ προκλητικών υπερπτήσεων πάνω από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προέβησαν σήμερα οι Τούρκοι, ανήμερα Μ.Τετάρτης, γεγονός που από θρησκευτικής πλευράς δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για τους «φίλους και συμμάχους» αλλά αναφέρεται ρητώς να μη γίνονται προκλήσεις στη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών αλλήλων στα ισχύοντα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες και – θεωρητικώς – εξακολουθούν να ισχύουν.

Παράλληλα, με τον αριθμό – (αρνητικού) ρεκόρ των 15 υπερπτήσεων μέσα σε μία ημέρα, οι Τούρκοι έφτασαν τις 215 από την αρχή του χρόνου, κάτι που και αυτό αποτελεί επίσης ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ πριν από λίγη ώρα.

Συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, σήμερα, 5 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, από τα οποία 3 «ζευγάρια» F-16, μία «τριάδα» F-16 και άλλο 1 «ζευγάρι» εκσυγχρονισμένα F-4E Phnatom/Terminator, καθώς και 1 μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 της αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της γείτονος, συνολικώς 12 αεροσκάφη, από τα οποία τα 6 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 11 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 46 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, όλες από τα μαχητικά, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συνολικώς, 15 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 άνωθεν Ανατολικών ακτών των νησιών Σάμου, Αρκιοί, Γρυλούσα, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Οινούσσες, Παναγιά και Βορειοανατολικών ακτών της Χίου.  

Ακόμα σημειώθηκαν 4 «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) με τα αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν σε κάθε περίπτωση να τα αναχαιτίσουν όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo