Τέσσερα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα (Εικόνες)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 10-04-2020 20:06
Τέσσερα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα (Εικόνες)
Επιθεώρησή τους από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ

Επιθεώρηση των παραχωρηθέντων έναντι εντελώς συμβολικού τιμήματος από τις ΗΠΑ τεσσάρων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) για την κάλυψη των υφισταμένων επιχειρησιακών αναγκών των Βατραχανθρώπων της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, όπου μετέβη ειδικώς για το σκοπό αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ.

Πρόκειται για τέσσερα ΣΑΠ που χρησιμοποιούσαν οι φημισμένοι SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού τύπου MK-V, ναυπηγήσεως 1995-1996, τα οποία αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία με τους SEAL το 2012 και έκτοτε ήταν παροπλισμένα και σε κατάσταση «μακράς εναποθέσεως».

Η μεταφορά των 4 ΣΑΠ MK-V από τις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, οπότε και έφτασαν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου θα παραμείνουν για την εκτέλεση των απαιτούμενων ελέγχων και εργασιών συντηρήσεως και επισκευής στο πλαίσιο της ενεργοποιήσεώς τους.

Συμφώνως με ναυτικές πηγές, οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν γενικής επιθεώρηση (ελασματουργικών, γάστρας, χρωμάτων, κινητήρων, ηλεκτρονικών), ενώ θα τοποθετηθεί και ο εξοπλισμός τους που αποτελείται από δύο βαριά πολυβόλα ή ένα βαρύ πολυβόλο και ένα βομβιδοβόλο ή τυχόν άλλους συνδυασμούς αναλόγως της αποστολής τους.

Το καθένα από τα τέσσερα αυτά ΣΑΠ διαθέτει από 2 κινητήρες υδροπροώσεως 2285 ΗΡ της MTU 12V396 TE 94, η συντήρηση και επισκευή των οποίων αποτελεί μία νέα «πρόκληση» για τους μηχανικούς και γενικότερα το προσωπικό του ΠΝ, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχαν μία τέτοια παρόμοια εμπειρία.

Όχι ασφαλώς πως είναι κάτι δύσκολο ή ακατόρθωτο γι’ αυτούς και τις γνωστές δυνατότητές τους, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι μία «νέα σελίδα».

Η όλη αυτή διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί το ένα εξάμηνο για το σύνολο των 4 σκαφών, λόγω του κορονοϊού και των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να ενταχθούν επισήμως και επιχειρησιακώς στη ΔΥΚ, περί τον Οκτώβριο του 2020.Συμφώνως με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) τα τέσσερα σκάφη θα λάβουν τις ονομασίες:

- Τ/Α «ΑΙΟΛΟΣ» (Ρ-62)
- Τ/Α «ΑΣΤΡΑΠΗ» (Ρ-63)
- Τ/Α «ΕΣΠΕΡΟΣ» (Ρ-64)
- Τ/Α «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» (Ρ-65)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν υπηρετούσαν στο Πολεμικό Ναυτικό και ιδίως στις τάξεις τις Διοικήσεως Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ) ισάριθμες τορπιλλάκατοι με τα ίδια ονόματα, από τα οποία δύο ήταν τύπου “Jaguar” («ΕΣΠΕΡΟΣ» και «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»), μία τύπου “Ferocity” («ΑΙΟΛΟΣ») και μία τύπου “Brave” («ΑΣΤΡΑΠΗ»).
Στη σημερινή τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ο Ακόλουθος Αμύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Πλοίαρχος Timothy N. Ketter USN και ο εκπρόσωπος του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) των ΗΠΑ στην Ελλάδα Αντιπλοίαρχος Anthony Garner USN.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo