20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Μήνυση κατά του λιμεναρχείου Καλύμνου για παράνομες επαναπροωθήσεις- Ο μηνυτής και οι αντιδράσεις


    Μείζον θέμα για την κοινωνία της ακριτικής Καλύμνου που πέρασε στα «ψιλά» της ενημέρωσης λόγω της πανδημίας τους κορονοϊου, έχει προκαλέσει η μήνυση που κατέθεσε ο εκπρόσωπος ΜΚΟ, «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», Παναγιώτης Δημητράς που κατηγορεί στελέχη του λιμεναρχείου Καλύμνου, για «εν δυνάμει ανθρωποκτόνο απόπειρα επαναπροώθησης σκάφους με μετανάστες ή και/ πρόσφυγες στο θαλάσσιο χώρο κοντά στην ΚΩ».
    Η μήνυση κατατέθηκε στις 3 Μαρτίου και στηρίζεται, σύμφωνα με τον κύριο Δημητρά σε βίντεο που παραθέτει στη μήνυση. Αφορμή για την μήνυση, στάθηκε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «όταν το λιμενικό φτάνει στα άκρα».
    Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει σύσσωμη την κοινωνία του νησιού, τους απανταχού Καλύμνιους ανά τον κόσμο και τις δημοτικές παρατάξεις. Τόσο ο δήμαρχος του νησιού, όσο και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, οι σύλλογοι των αλιαίων και οι σύλλογοι Καλυμνίων του Οχάϊο, του Σίνδεϊ, του Τάρπον Σπρίνγκς, του Ντάργουιν, της Μασσαλίας, αλλά και οι σύλλογοι σε Αττική, Ρόδο και αλλού στη χώρα.
    Αναφορές από το νησί της Καλύμνου σχολιάζοντας τον λιμενάρχη του νησιού , αντιπλοίαρχο κύριο Ιωάννη Καραζτιούνη κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό αξιωματικό που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του κάτω από αντίξοες συνθήκες προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορα της χώρας στα πιο απόμακρα σημεία της. Σε σημεία που οι Τούρκοι διακινητές επιχειρούν να εισβάλουν στην χώρα, όπως στα Ίμια, την Καλόλιμνο και την Ψέριμο. Εκεί ο λιμενάρχης μαζί με τα στελέχη του λιμενικού που στελεχώνουν τα σκάφη της ακτοφυλακής « φυλούν θερμοπύλες» όπως σημειώνουν κάτοικοι του ακριτικού νησιού.
    Ποιος είναι ο Παναγιώτης Δημητράς;
    Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την κοινή γνώμη του για μηνητήριες αναφορές που έχει καταθέσει.
    Μεταξύ των ατόμων αυτών, ήταν ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πάνος Καμένος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ένας ιερέας πρότυπο που με την δράση του έχει αγκαλιάσει εκατοντάδες παιδιά και έχει βραβευτεί ως ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους πολίτες το 2018, του πατέρα Αντώνιου της «Κιβωτού του Κόσμου».
    Σε συνέντευξη του μάλιστα στην εφημερίδα Lifo στις 16 Οκτωβρίου του 2013, είχε δηλώσει, «Η Ελλάδα υποφέρει από απουσία κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνίας πολιτών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στις άλλες δημοκρατίες της Ε.Ε. Αποτέλεσμα είναι να θεωρείται ταμπού η ύπαρξη των εθνικών μειονοτήτων των Τούρκων και των Μακεδόνων και η αναφορά στην εξαφάνιση της εθνικής μειονότητας των Τσάμηδων, να υπάρχει σχεδόν παντού ρατσισμός κατά των Ρομά, να μειονεκτεί όποιος/α δηλώσει άθεος/α στα δικαστήρια, να υφίστανται διακρίσεις οι θρησκευτικές μειονότητες, να υπάρχει η παγκόσμια αποκλειστικότητα Συμφώνου Συμβίωσης μόνο για ζευγάρια διαφορετικού φύλου και να παραμένει σε ισχύ το επονείδιστο άρθρο 347 ΠΚ περί «παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων». Και, κυρίως, η μεγάλη πλειονότητα των δικαστών μέχρι τον Άρειο Πάγο να εκδηλώνει ελεύθερα, ακόμα και στις αποφάσεις της, ρατσισμό και περιφρόνηση στη νομοθετηθείσα κατάργηση της αναφοράς του θρησκεύματος των μαρτύρων και κατηγορουμένων, μετά από τρεις καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις υποθέσεις Δημητράς και λοιποί/ές κατά Ελλάδας. Γενικά, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., αν όχι γενικά της μη μετα-σοβιετικής Ευρώπης.»


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ