16.2 C
Athens
14.5 C
Thessaloniki
Σάββατο 27 Απριλίου 2024
More

    Άρειος Πάγος σε εισαγγελείς: Προστατέψτε τα ασυνόδευτα και παραμελημένα ανήλικα


    «Ομπρέλα προστασίας» στα ασυνόδευτα και παραμελημένα ανήλικα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ανοίγει με εγκύκλιό της προς τους εισαγγελείς της χώρας, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.
    Απευθυνόμενη στους συναδέλφους της, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τονίζει την ανάγκη προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και διασφάλισης όλων των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, καλεί τους κατά τόπους εισαγγελείς της χώρας, να αντιμετωπίζουν «με την προσήκουσα αυστηρότητα κάθε εγκληματική δραστηριότητα σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».
    Μάλιστα, η κυρία Αδειλίνη υπενθυμίζει στους εισαγγελείς ότι σύμφωνα με την νομοθεσία είναι εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους, αλλά και προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων μέχρι να οριστεί «ειδικός επίτροπος» για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, όπως ορίζει ο νόμος 4554/2018.
    Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου απλώνει το πέπλο προστασίας του νόμου όχι μόνο στα ασυνόδευτα ανήλικα αλλά και σε κάθε παιδί. Η κυρία Αδειλίνη αναφέρεται σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ή παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων, τα οποία -όπως σημειώνει- θα πρέπει να κινητοποιούν τους αρμόδιους εισαγγελείς. Μάλιστα, καλεί τις εισαγγελικές αρχές να ενεργοποιούν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1532 και 1533) που προβλέπουν αφαίρεση γονικής μέριμνας, όταν έρχονται αντιμέτωποι με επείγουσες περιπτώσεις, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου.
    Τέλος σε ό,τι αφορά ειδικά στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επικαλείται τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και την ελληνική νομοθεσία για να επισημάνει πως από αυτές προβλέπεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών και υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, κέντρα υποδοχής, κ.λπ., έως ότου μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, οριστεί ειδικός επίτροπος και υλοποιηθεί ο διαχωρισμό τους από τους ενήλικες, προς αποτροπή φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ