ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτικών, μετά την επίθεση στον «ήρωα» κυβερνήτη του «Roosevelt»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 08-04-2020 15:35
ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτικών, μετά την επίθεση στον «ήρωα» κυβερνήτη του «Roosevelt»
Ο Αμερικανός πρόεδρος «άδειασε» τον υπουργό του

Θύελλα αντιδράσεων και εξελίξεων έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Ναυτικών των ΗΠΑ Thomas Moodly να αφαιρέσει τη διοίκηση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS “Theodore Roosevelt” (CVN-71) από τον Πλοίαρχο Brett Crozier USN, επειδή ο τελευταίος με επιστολή του που διέρρευσε στον τύπο ενημέρωνε την ηγεσία για την ανάγκη αμέσου τοποθετήσεως του μεγαλύτερου μέρους του πληρώματός του σε καραντίνα επειδή πολλαπλασιάζονταν ραγδαίως τα κρούσματα του κορονοϊού μεταξύ αυτών.

Χθες έγινε γνωστό και προκάλεσε σάλο στην αμερικανική κοινή γνώμη, ότι ο υπουργός Ναυτικών μετέβη αιφνιδιαστικώς στο αεροπλανοφόρο, που είναι σε καραντίνα στον προβλήτα της μεγάλης βάσεως του Ινδικού ωκεανού στο Γκουάμ, και μίλησε σε δημόσια συγκέντρωση του πληρώματος ασφαλείας που έχει μείνει επί του αεροπλανοφόρου.

Εκεί εκφράστηκε με υποτιμητικά λόγια για τον πρώην κυβερνήτη του σκάφους τον οποίο χαρακτήρισε δημοσίως «είτε αφελή είτε ηλίθιο». Για κακή του τύχη κάποιος εκ του πληρώματος ηχογραφούσε την ομιλία του, που έγινε από το μικροφωνικό σύστημα του πλοίου, και αμέσως το έδωσε στη δημοσιότητα όπου έγινε χαμός, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι μόνο τυχαία άτομα δεν επιλέγονται για
κυβερνήτες πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων του αμερικανικού ναυτικού.

Λόγω του σάλου που προκλήθηκε ο πρώην πλέον υπουργός Ναυτικών Μούντλυ με δημόσια δήλωσή του επιχείρησε ανεπιτυχώς να «διορθώσει» την κατάσταση λέγοντας σε αυτήν τρεις φορές ότι ο Πλοίαρχος Crozier «δεν είναι ούτε αφελής ούτε ηλίθιος» όπως είχε πει, κάνοντας έτσι απλώς την κατάσταση χειρότερη.
Στο μεταξύ βγήκε και ο Πρόεδρος Τραμπ ο οποίος θέλοντας προφανώς να διαφυλάξει το κύρος των κυβερνητών των υπολοίπων αεροπλανοφόρων, του τρόπου επιλογής τους αλλά και της εμπιστοσύνης που πρέπει να συνεχίσει να έχει ο Αμερικανικός λαός προς αυτούς, και αφού χαρακτήρισε τον Πλοίαρχο Crozier ως «εξαιρετικό αξιωματικό» πλέκοντάς του το εγκώμιό του για τις σπουδές του και την ως σήμερα πορεία του στο Ναυτικό, καταλήγοντας στο ότι «δεν μπορείς να αντικαταστήσεις έναν τέτοιο αξιωματικό».

Αυτό το πρωτοφανές «άδειασμα» του υπουργού Ναυτικών από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος μάλλον έψαχνε και για ένα εξιλαστήριο θύμα, από τη στιγμή που είδε ότι η όλη υπόθεση γύρισε μπόυμερανγκ για τη διακυβέρνησή του, είχε ως αποτέλεσμα ο  υπουργός να θέσει αμέσως την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου, που την έκανε αμέσως δεκτή.

Χθες, νωρίς σήμερα το ξημέρωμα για την Ελλάδα, ο Πρόεδρος όρισε ως νέο υπουργό Ναυτικών των ΗΠΑ τον μέχρι τώρα υφυπουργό του Στρατού McFerson, που αναλαμβάνει αμέσως τα νέα του καθήκοντα.

Αξίζει να σημειωθούν τρία πράγματα επιπλέον:

Πρώτο, ότι ο πρώην κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου “Roosevelt” εξακολουθεί και παραμένει σε καραντίνα μαζί με το πρώην πλήρωμά του στη νήσο Μαλάουι.

Δεύτερο, ότι με εντολή του ίδιου του Αρχηγού Ναυτικού των ΗΠΑ («Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων» ο τίτλος του) η έρευνα για τη διαρροή και το που, πως και από ποιόν έγινε διευρύνθηκε.

Τρίτο, είναι σε δεινή θέση ο επικεφαλής του Στόλου του Ειρηνικού Ναύαρχος John Aquilino USN, ο οποίος εν μέσω της κρίσεως πανδημίας του κορονοϊού επέτρεψε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη καλής θελήσεως μιας εβδομάδος (!) του αεροπλανοφόρου και άλλων πλοίων της συνοδείας του γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον κορονοϊό αρχικώς δύο μέλη του πληρώματος του αεροπλανοφόρου και μετά να εξαπλωθεί σε σημαντικό μέρος του πληρώματός του και να προκληθούν όλα όσα έκτοτε προκλήθηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo