• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους ο Τσιόδρας απορρυθμίζει την Αριστερά

Μυρένα Σερβιτζόγλου 08-04-2020 15:13 Τελευταία ενημέρωση: 08-04-2020 15:48
Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους ο Τσιόδρας απορρυθμίζει την Αριστερά
Αυτό που καταγγέλλουμε αποτελεί αντικείμενο συγκαλυμμένης λατρείας

Τις τελευταίες ημέρες ο διεθνής Τύπος εξαίρει συστηματικά τον Έλληνα καθηγητή λοιμοξιωλογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Η γαλλική Figaro, η ρωσική Kommersant, οι New York Times πλέκουν εγκώμια για την επιστημονική του κατάρτιση, τα καλά αντανακλαστικά και το ήθος του. Παράλληλα, οι Times του Λονδίνου, η Politico και το Al Jazeera κάνουν εκτενείς αναφορές στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για την κρίση του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντας ως επιτυχή και σωτήρια τα μέτρα που ελήφθησαν εγκαίρως.

Κι όμως, σχεδόν ταυτόχρονα, ο καθηγητής Τσιόδρας δέχεται δριμείες και ενίοτε αήθεις επιθέσεις από τον χώρο της Αριστεράς. Για ποιους λόγους τους ενοχλεί τόσο πολύ; Διότι αιτίες δεν υπάρχουν.

Λόγος πρώτος: Αυτό που καταγγέλλουμε αποτελεί αντικείμενο συγκαλυμμένης λατρείας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει όσα εκείνοι ποθούν διακαώς, αλλά δεν θα αποκτήσουν ποτέ. Ο Τσιόδρας απολαμβάνει την εκτίμηση, την αγάπη και την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Εκείνο που τους διαφεύγει είναι ότι ο καθηγητής ουδέποτε στη ζωή του δεν αποσκόπησε, ούτε επιδίωξε φήμη ή δόξα. Τουναντίον διήγε πάντα ένα διακριτικό βίο προσφοράς και καθήκοντος. Η αναγνώριση και η αγάπη των πολιτών είναι απότοκα του έργου του, είναι αντίδωρα της δικής του δωρεάς.

Λόγος δεύτερος: Ο λόγος, η σκέψη, ο τρόπος συμπεριφοράς και αντίδρασης, οι κατευθύνσεις, οι αναλύσεις και η στρατηγική που χαράσσει ο Τσιόδρας είναι αμιγώς επιστημονικές. Είναι η προσωποποίηση της αποπολιτικοποίησης ή αποϊδεολογοποίησης. Ενώ ο ίδιος παραμένει ένα βαθιά πολιτικό ον, με την έννοια της βαθιάς ενσυναίσθησης της ευθύνης και της διάθεσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, εντούτοις ασκεί τα καθήκοντά του αυστηρά με κριτήρια επιστημονικά. Απαντά και πορεύεται μόνο με επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα. Καμία ιδεολογική απόχρωση, κανένας κομματικός ίσκιος ή πολιτική σκιά.

Λόγος τρίτος: Όσοι ασκούν αυτήν την απονενοημένη κριτική στον Σωτήρη Τσιόδρα αποσκοπούν ή ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν πολιτικό πλήγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς τα θετικά αποτελέσματα των επιλογών του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και η υψηλή αποδοχή τους από την ελληνική κοινωνία, απορρυθμίζουν έτι περαιτέρω τον αντιπολιτευτικό τους βηματισμό.

Λόγος τέταρτος: Πάντα το λίγο τα βάζει με το πολύ. Πάντα το κοντόφθαλμο θαρρεί ότι αν τα βάλει με το υψηλό θα αποκτήσει μπόι. Όμως αλυχτώντας κατά της αξιοσύνης, δεν κλέβεις μεγαλείο.

Συμπέρασμα: Τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την πανδημία, και τις ενδημικές νόσους της Αριστεράς. Δεδομένων των επιδόσεων τους στην αντιμετώπιση της πρώτης, οι δεύτερες δεν πρέπει να προκαλούν στους δύο άντρες ιδιαίτερη ανησυχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo