20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    ΣτΕ: Αποζημίωση 60.000 ευρώ σε στρατιώτη που έχασε την ακοή του στην άσκηση «Νικηφόρος»


    Αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ θα λάβει πλέον και με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) άνδρας ο οποίος ενώ υπηρετούσε ως στρατιώτης στην Κύπρο (ΕΛΔΥΚ) έχασε την ακοή του από τη ρίψη συνεχών όλμων κατά τη διάρκεια της άσκησης «Νικηφόρος».
    Το ποσό των 60.000 ευρώ είχε επιδικασθεί στον στρατιώτη ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από το Διοικητικό Εφετείο, το οποίο έκρινε πως «τόσο η βαρηκοΐα όσο και η εμβοές» που διαγνώστηκαν στον άτυχο στρατιώτη δεν είναι αναστρέψιμες» και αυτό ανεξάρτητα εάν το ποσοστό αναπηρίας του δεν ξεπερνά το 5%.
    Αρχικά, μάλιστα ο στρατιώτης στην αγωγή του ζητούσε να του επιδικασθεί αποζημίωση ύψους 88.000 ευρώ για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης από την παράνομη συμπεριφορά οργάνου (στρατιωτικού) του Ελληνικού Δημοσίου.
    Το Διοικητικό Εφετείου του επιδίκασε αποζημίωση 60.000 ευρώ και το ελληνικό δημόσιο άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αυτής στο ΣτΕ. Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης και επικύρωσαν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.
    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ιστορικό της απόφασης, ο προσφεύγων είχε παρουσιαστεί για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και μετά την βασική του εκπαίδευση μετατέθηκε στο ΚΕΒΟΠ, όπου και έλαβε την ειδικότητα του χειριστή όλμου. Στην συνέχεια μετατέθηκε στο Α` Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, όπου και έλαβε μέρος στην «Νικηφόρος».
    Στην άσκηση την ημέρα που έλαβε χώρα το περιστατικό συμμετείχαν δύο όλμοι, εκ των οποίων ο ένας έπαθε αφλογιστία. Αυτό είχε ως συνέπεια ο δεύτερος όλμος – αυτός δηλαδή του άτυχου στρατιώτη –να πρέπει να καλύψει τις βολές και του πρώτου όλμου, λόγω της αφλογιστίας του. Το αποτέλεσμα ήταν ο στρατιώτης να πραγματοποιήσει ακατάπαυστα 80 συνεχόμενες βολές, ανά πέντε δευτερόλεπτα.
    Μετά το πέρας της άσκησης ο στρατιώτης ένιωσε ζαλάδες, οξείς πόνους και στα δυο αυτιά ενώ η ακοή του ήταν μειωμένη και δεν μπορούσε να διακρίνει ήχους. Αμέσως πήγε στο ιατρείο της Μονάδας του και του δόθηκε αγωγή. Παρ΄ όλα αυτά οι πόνοι στα αυτιά του οξύνονταν ολοένα και περισσότερο και η ακοή του μειωνόταν. Για το λόγο αυτό, ο άτυχος στρατιώτης μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Εθνικής Φρουράς και από εκεί στο 401 ΓΣΝ Αθηνών.
    Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαγνώστηκε «τραύμα στα δύο ώτα» και «πτώση ακοής στις υψηλές συχνότητες και εμβοές των ώτων». Στη συνέχεια ο στρατιώτης επέστρεψε στην Κύπρο αλλά η ακοή του δεν βελτιώνονταν, όπως δεν βελτιώθηκε ούτε και μετά την απόλυσή του από το Στρατό, όπου επισκέφθηκε το Κοργιαλένειο – Μπενάκειο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε «αμφίπλευρη νευροαισθητήριος βαρηκοοία αφορώσα στις υψηλές συχνότητες (αμφίπλευροι ακουστικοί τραυματισμοί)».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ