ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Π. Ρήγας για υφαλοκρηπίδα: Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας, αλλά συζητάμε

Newsroom 25-10-2018 16:36
Π. Ρήγας για υφαλοκρηπίδα: Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας, αλλά συζητάμε
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους

Δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους έκανε σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση της Ελλάδας στα φλέγοντα ζητήματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, δήλωσε τα εξής:
Για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι πάντα σε ευθεία γραμμή. Το βασικό στοιχείο από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης – η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή διαχρονικά - είναι ότι στην ευρύτερη αυτή περιοχή, που τα πράγματα είναι ιδιαίτερα, καταφέραμε με την πολύπλευρη στρατηγική που εφαρμόζουμε να υπάρχει σταθερότητα.
Η χώρα αναγνωρίζεται από όλους ως πυλώνας σταθερότητας και όσον αφορά την ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία, εμείς επιχειρούμε να δώσουμε το στίγμα ότι μόνο η ειρηνική συνύπαρξη είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη οικονομική ανάπτυξη στους λαούς της περιοχής. Βεβαίως αυξάνει την ένταση πολλές φορές η Τουρκία είτε δια των λόγων είτε, πολλές φορές, δια ενεργειών. Δεν είναι όμως προς το συμφέρον κανενός αυτή η αύξηση της έντασης, δεν βοηθάει τις οικονομίες των δύο χωρών.
Για τη στάση της Ελλάδας
Εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση με τη γνωστή νηφαλιότητα η οποία υπάρχει από τη μεριά μας. Οι επαφές θα υπάρχουν. Και απαντάω ευθέως σε αυτούς που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επαφές. Επαφές πρέπει να υπάρχουν γιατί πάντα στις δύσκολες στιγμές και στις δύσκολες περιόδους βοηθάνε. Υπάρχουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών αλλά και των αντίστοιχων υπουργείων, μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Τα 12 μίλια είναι δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις και από το Δίκαιο της Θάλασσας. Εμείς λέμε ότι το δικαίωμα αυτό το ασκούμε και - ως προς την ΑΟΖ - διαμορφώνουμε το πεδίο εκεί που μπορούμε και έχουμε συμφωνήσει, εκεί που υπάρχουν σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, το ασκούμε αυτό το δικαίωμα.
Για την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ
Από κει και πέρα αναγνωρίζουμε πλήρως τη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα. Δεν απεμπολούμε αυτό το δικαίωμα και ταυτόχρονα θα γίνει μια συζήτηση για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Το ξαναλέω, χωρίς να απεμπολούμε το δικαίωμα αυτό, χωρίς να κάνουμε πίσω.
Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτά τα θέματα θέλει ιδιαίτερη προσοχή και νηφαλιότητα. Οι σχέσεις που διαμορφώνονται και η συζήτηση είναι αυτή που επιλύει προβλήματα. Αυτό το λέω γιατί έχουμε ανοίξει όλη την ατζέντα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με στόχο να βρίσκουμε λύσεις και ταυτόχρονα τα όποια προβλήματα να μη μας στερούν το δικαίωμα όπου δεν υπάρχει πρόβλημα να ολοκληρώνονται οι λύσεις.
Για το αν υπάρχει ένα τραπέζι διαλόγου με τη γειτονική χώρα
Αυτό ισχύει. Από κει και πέρα όμως δεν θα καθυστερήσουμε το δικαίωμα που έχουμε με τις συνεννοήσεις που γίνονται με τις υπόλοιπες χώρες, ώστε να υπάρχει το δικαίωμα και να ασκείται και να δίνει τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης, όπως και τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει και η χώρα και άλλες χώρες.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo