«Εκδίκηση γοήτρου» από την Τουρκία περιμένουν οι ελληνικές Αρχές

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 04-04-2020 14:52
«Εκδίκηση γοήτρου» από την Τουρκία περιμένουν οι ελληνικές Αρχές
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν εφησυχάζουν και διατηρούνται σε αυξημένη ετοιμότητα ελέω Τουρκίας

Η κατάσταση στα εθνικά θέματα, όπως έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα, αν και έχει θετικό πρόσημο για την ελληνική πλευρά, εντούτοις δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της χώρας και γενικότερα του όλου συστήματος παρατηρήσεως, ελέγχου και αποτροπής, στο οποίο εμπλέκονται και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, καθώς και άλλες υπηρεσίες.

Στις 2 Απριλίου, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε διαβεβαιώσει, ότι μπορεί η απειλή από την υβριδική επίθεση που επιχείρησε να εξαπολύσει και εξαπέλυσε την Καθαρή Δευτέρα η Τουρκία στον Έβρο να μην υφίσταται τώρα, αφού η Άγκυρα απέσυρε τα άτομα που προσπαθούσαν να εισέλθουν βιαίως και παρανόμως στο ελληνικό έδαφος, αλλά ο συναγερμός του Στρατού και της ΕΛΑΣ στον Έβρο συνεχίζεται

Απολύτως σαφές και ορθώς, θα προσθέταμε εμείς. Καθώς είναι σίγουρο ότι η γειτονική Τουρκία και το κυβερνών σήμερα καθεστώς της δεν μπορεί να δέχεται διαδοχικές «σφαλιάρες» χωρίς να αντιδρά. Και αυτή ακριβώς την αντίδραση του καθεστώτος Ερντογάν αναμένει η Ελλάδα και γι’ αυτό υπάρχει η ετοιμότητα αυτή. 

Τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι τα εξής:

Η Τουρκία εξαπέλυσε την Καθαρά Δευτέρα έναν «υβριδικό πόλεμο» σε βάρος της Ελλάδος, με αιχμή του δόρατος τους «πρόσφυγες» και απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα μετά από ένα 2οήμερο καθημερινών επιχειρήσεων στον Έβρο. Απέτυχε επιχειρησιακώς «επί του πεδίου», απέτυχε διπλωματικώς, απέτυχε πολιτικώς. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αποσύρει τους «πρόσφυγες» από τα χερσαία σύνορα. Στα θαλάσσια το ίδιο διάστημα υπήρξαν σχεδόν μηδενικές ροές, και λόγω καιρού, και λόγω των εξαιρετικά αυξημένων μέτρων ασφαλείας από ελληνικής πλευράς, αλλά και λόγω του κορονοϊού που έχει αρχίσει να θερίζει στη γείτονα. 

Η Τουρκία υπέστη μία ακόμα διπλωματική ήττα προχθές, όταν κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου άρχισε να λέει τα ψέματά του για τη συμπεριφορά της Ελλάδος στον Έβρο κατά των «μεταναστών» για να λάβει την άμεση και εμπεριστατωμένη απάντηση του Έλληνος ΥΠΕΞ Ν. Δένδια. Όταν ζήτησε παρατύπως να δευτερολογήσει και δεν του επετράπη, σηκώθηκε και έφυγε από τη σύνοδο (τηλεδιάσκεψη), παρόντος και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ! Αυτό είναι επίσης πολύ σοβαρή υπόθεση για την Τουρκία και την οθωμανικού τύπου  μεγαλομανία της που τη διακρίνει.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό της με την πανδημία του κορονοϊού που τη μαστίζει, την οποία το καθεστώς της προσπαθεί να αντιμετωπίσει με ψέματα, ματζούνια, και αυταρχισμό. Όλη αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να κρύβεται επ’ αόριστον κάτω από το χαλί. Κάποτε και ο κόσμος θα δει τι γίνεται και πώς γίνεται.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα στη Συρία, όπου βλέπει ότι η εμπλοκή της κάθε άλλο παρά της έχει «βγει», επί του παρόντος τουλάχιστον, σε όλους τους τομείς με αποτέλεσμα ουσιαστικώς μετά τους 33 νεκρούς που είχε σε ένα διήμερο να έχει «παγώσει» όλες τις επιχειρήσεις της.

Επειδή, λοιπόν, συμβαίνουν ταυτόχρονα όλα αυτά, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η Τουρκία θα θελήσει να «πάρει εκδίκηση γοήτρου» εκεί που πάντα το έκανε, δηλαδή, προς την Ελλάδα!

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Κατ’αρχάς όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού λογικώς δεν θα επιχειρήσει κάτι σε μεγάλη κλίμακα. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει (και ήδη έχει αρχίσει δειλά -δειλά να το εφαρμόζει) είναι η αποστολή μεγάλου όγκου παρανόμων μεταναστών όχι με απλά φουσκωτά αλλά με παλαιά μικρά φορτηγά, που θα περάσουν πίσω από την «πρώτη γραμμή» των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και θα μεταφέρουν το πολυάριθμο ανθρώπινο φορτίο τους, ει δυνατόν, κοντύτερα στην ηπειρωτική χώρα.

Προ μερικών εβδομάδων είχαμε την περίπτωση του μικρού φορτηγού που «προσάραξε» στο λιμενοβραχίονα της Κέας και άφησε 193 παράνομους μετανάστες. Σήμερα το Λιμενικό έχει εντοπίσει και παρακολουθεί ένα ακόμα παρόμοιο ύποπτο πλοίο να κινείται στο Αιγαίο. Αυτό που φοβούνται οι ελληνικές αρχές είναι ότι σε μία τέτοια περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος ή κάποιοι από τόσες δεκάδες άτομα που συνωστίζονται στα αμπάρια να είναι θετικός στον κορονοϊό και να τον μεταφέρει και στους συνταξιδιώτες του. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται μετά όταν όλοι αυτοί βγουν στην ξηρά.

Οι ελληνικές αρχές δεν αποκλείουν καθόλου και το χειρότερο σενάριο, του να αποστέλλονται στην Ελλάδα κάποιοι φορείς του κορονοϊού εν γνώσει των τουρκικών αρχών. Και αυτά τα πράγματα έστω και ως “the worst case scenario” προς το παρόν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβούν με ανυπολόγιστη συνέπεια για όλους μας αν δεν εντοπιστούν και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.  

Σε χερσαίο επίπεδο, στον Έβρο, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι αφού στο τμήμα του βορείου Έβρου, στις Καστανιές, η Άγκυρα προσπάθησε ανεπιτυχώς, τώρα μετά το τέλος της πανδημίας και στα τέλη της ανοίξεως, θα επιχειρήσει ίσως μία δεύτερη προσπάθεια αυτή τη φορά στο νότιο Έβρο και στο δέλτα του ποταμού, που σαφώς έχει πολύ μεγαλύτερη δυσκολία στη φύλαξή του. Όμως και γι’ αυτό το σενάριο η ελληνική πλευράς έχει λάβει τα μέτρα της και ετοιμάζεται. 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα, και σε αυτή τη φάση που είμαστε, το παν είναι η έγκαιρη συλλογή και αξιοποίηση των πληροφοριών από κάθε πηγή και με κάθε τρόπο. Και προς αυτήν την κατεύθυνση έχει στρέψει την προσοχή της -σε αυτή τουλάχιστον τη φάση- η ελληνική πλευρά, που διατηρεί την ετοιμότητά της και πολεμά με όλες της τις δυνάμεις την πανδημία του κορονοϊού, ώστε να μην υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο «εσωτερικό μέτωπο» και ο αγώνας να μην είναι διμέτωπος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo