Διαδικτυακή προβολή του σπουδαίου ιστορικού ντοκιμαντέρ για τη βύθιση του «Oria» τη Δευτέρα 6/4

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 03-04-2020 19:51
Διαδικτυακή προβολή του σπουδαίου ιστορικού ντοκιμαντέρ για τη βύθιση του «Oria» τη Δευτέρα 6/4
Από τη σελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛΙΝΙΣ) στο Facebook

Τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020, στις 18:30, πρόκειται να προβληθεί ζωντανά το ιστορικό ντοκιμαντέρ “memORIA”, παραγωγής 2015, από τη σελίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛΙΝΙΣ) στο Facebook.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ με τίτλο «memORIA», το οποίο περιγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Μεσογείου, και ασφαλώς το πλέον πολύνεκρο στις ελληνικές θάλασσες, που έγινε έξω από το νησί του Πατρόκλου, κοντά στο Σούνιο, στις 12 Φεβρουαρίου 1944, με θύματα περισσότερους από 4.000 Ιταλούς στρατιώτες, αιχμαλώτους των Γερμανών.

Θυμίζουμε ότι η Ιταλία συνθηκολόγησε και υπόγραψε άνευ όρων παράδοση με τους Συμμάχους τον Σεπτέμβριο του 1943 και οι ισχυρότατες στρατιωτικές κυρίως και ναυτικές δυνάμεις που έδρευαν στα ιταλοκρατούμενα – ως τότε – Δωδεκάνησα είτε πολέμησαν και παραδόθηκαν μετά είτε παραδόθηκαν κατευθείαν στις γερμανικές δυνάμεις και παρέμεναν στα νησιά – κυρίως στη Ρόδο – ως αιχμάλωτοι των Γερμανών.

Τότε λοιπόν, τον Ιανουάριο του 1944 οι Γερμανοί αποφάσισαν να μεταφέρουν τους Ιταλούς αιχμαλώτους στον Πειραιά και από εκεί σιδηροδρομικώς σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως αιχμαλώτων της Γερμανίας ή αλλού.

Στο προαναφερθέν ντοκυμαντέρ λοιπόν παρουσιάζονται μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι, 70 χρόνια μετά το συμβάν, θυμούνται το τρομακτικό ναυάγιο του ατμόπλοιου “Oria” και ανακαλούν στη μνήμη τους τη φρικτή εικόνα των άταφων σορών που εκβράζονταν για χρόνια στην παραλία.

Με αφορμή μία καραβάνα που βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας με σκαλισμένο το όνομα και τον τόπο καταγωγής του άτυχου Ιταλού ιδιοκτήτη της, δύτης Αριστοτέλης Ζερβούδης ήρθε σε επαφή με Ιταλούς συγγενείς των αγνοουμένων και έτσι, με αυτόν τον τυχαίο τρόπο, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο ναυάγιο ελάχιστα αναφέρονταν από την επίσημη Ιστορία, όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή, μέχρι και τα τελευταία χρόνια.

Το ντοκυμαντέρ “memORIA” τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο στο ΔιεθνέςΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κρήτης (Ιεράπετρα), είναι σκηνοθεσίας του Γιώργου Ιατρού, και διάρκειας 70 λεπτών, ενώ την τεχνική υποστήριξη της διαδικτυακής προβολής έχει το Fryktories Web TV.

Επειδή όλοι είμαστε στα σπίτια μας αυτόν τον καιρό, όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν για την Ιστορία, τη Δευτέρα στις 18:30, στη σελίδα στο facebook του ΕΛΙΝΙΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo