ΗΠΑ: Νοσοκομεία απειλούν με απολύσεις γιατρούς και νοσηλευετές αν μιλήσουν για ελλείψεις στον εξοπλισμό

Newsroom L&O 02-04-2020 14:10 Τελευταία ενημέρωση: 02-04-2020 14:14
ΗΠΑ: Νοσοκομεία απειλούν με απολύσεις γιατρούς και νοσηλευετές αν μιλήσουν για ελλείψεις στον εξοπλισμό
Σημαντικές ελλείψεις στα αμερικανικά νοσοκομεία από αναπνευστήρες μέχρι μάσκες

Εξοργιστικό αλλά πραγματικό γεγονός στις ΗΠΑ, που πλήττονται με σφοδρότητα από τον Covid-19.
Νοσοκομεία απειλούν υγειονομικούς με απόλυση, εάν δημοσιοποιήσουν τις συνθήκες εργασίας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Ming Lin, επικουρικός γιατρός στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, απολύθηκε την προηγούμενη Παρασκευή επειδή είχε δώσει συνέντευξη σε μια εφημερίδα σχετικά με ανάρτησή του στο Facebook που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως γράφει το Bloomberg.

Στο Σικάγο, μια νοσοκόμα απολύθηκε επίσης επειδή έστειλε email στους συναδέλφους τους με το οποίο τους έλεγε πως αναζητούσε μία περισσότερο προστατευτική μάσκα.

Στη Νέα Υόρκη, η υγειονομική μονάδα NYU Langone Health προειδοποίησε τους υπαλλήλους της ότι θα απολυθούν εάν μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης χωρίς να λάβουν άδεια από την εταιρεία.

«Τα νοσοκομεία πιέζουν νοσηλευτές, και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν μία έξωθεν καλή εικόνα», δήλωσε η Ruth Schubert, εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσηλευτών της Πολιτείας της Ουάσινγκτον.
«Είναι εξωφρενικό», τόνισε.

Τα νοσοκομεία παραδοσιακά έδιναν αυστηρές οδηγίες για δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Μάλιστα παρότρυναν το προσωπικό να μιλάει με δημοσιογράφους μόνο μέσω επίσημων διαύλων, όπως τα γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων . Αλλά η πανδημία έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή, είπε η Schubert.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης «πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν το κοινό για το τι συμβαίνει πραγματικά στις υγειονομικές μονάδες όπου φροντίζουν τους ασθενείς με Covid-19», ανέφερε.

Ένας λόγος είναι να προετοιμαστούν γιατροί και νοσηλευτές για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και οι μονάδες υγείας να προσελκύσουν δωρεές του απαιτούμενου εξοπλισμού, ιδιαίτερα ατομικής προστασίας ή μασκών PPE που τους προστατεύει από τον ιό.

Στην Κίνα, μία από τις πρώτες ενδείξεις κινδύνου σχετικά με τη μυστηριώδη νέα ασθένεια προέκυψε από γιατρό σε διαδικτυακή συνομιλία στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Λίγο αργότερα αναγκάστηκε να υπογράψει επίσημο έγγραφο με το οποίο αποκήρυττε τα αρχικά λεγόμενά του.  Στη συνέχεια προσεβλήθη ο ίδιος από τον Covid -19 και πέθανε, υπενθυμίζει το Bloomberg.

«Είναι απαραίτητο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε θέση να εκφράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, ειδικά όταν εκφράζουν κάτι που μπορεί να τους εξασφαλίσει καλύτερη προστασία», δήλωσε ο Glenn Cohen, καθηγητής στην έδρα βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Harvard.

Είναι πιθανό τα νοσοκομεία να προσπαθούν να περιορίσουν αναφορές, που μπορούν πλήξουν τη φήμη τους, όταν υγειονομικοί λένε, πως δεν προστατεύονται τόσο οι ασθενείς, όσο και οι ίδιοι λόγω ελλείψεων σε εξοπλισμό.

Το ιατρικό λειτούργημα, κατά παράδοση ξεπερνά τις διοικητικές επιταγές ενώ η προσωπική κρίση του γιατρού και η σχέση του με τον ασθενή υπερβαίνει την επιχειρηματική στρατηγική ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του Covid-19, είναι ότι πολλοί γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης τοποθετούνται στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης για να εκφράσουν βαθύτατες ανησυχίες για την έλλειψη εξοπλισμού ή απαραίτητων μηχανημάτων για τους ασθενείς, όπως οι αναπνευστήρες.

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι αναρτήσεις υγειονομικών για τις δραματικές ελλείψεις και συνοδεύονται πολύ συχνά από το hashtag #GetMePPE.

Οι νόμοι περί ιδιωτικού απορρήτου απαγορεύουν την αποκάλυψη συγκεκριμένων πληροφοριών για τους ασθενείς, αλλά δεν αποκλείουν τη συζήτηση των γενικών συνθηκών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στη μονάδα NYU Langone Health έμαθαν από την Kathy Lewis την προηγούμενη Παρασκευή, εκτελεστική αντιπρόεδρο δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας ότι όποιος μιλά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς άδεια θα «υπόκειται σε πειθαρχικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης.

Ο Jim Mandler, εκπρόσωπος της NYU Langone Health, δήλωσε ότι πολιτική της εταιρείας είναι να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα ασθενών και προσωπικού.

«Επειδή οι πληροφορίες διαρκώς, είναι προς το συμφέρον του προσωπικού και του θεσμού μας να επιτρέπεται μόνο στα άτομα με τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo