Η Γαλλία χαιρετίζει την έναρξη της επιχείρησης «Ειρήνη» της ΕΕ  

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 01-04-2020 21:56 Τελευταία ενημέρωση: 01-04-2020 22:07
Η Γαλλία χαιρετίζει την έναρξη της επιχείρησης «Ειρήνη» της ΕΕ   
Η ναυτική επιχείρηση πραγματοποείται ανοιχτά των ακτών της Λιβύης

Την πλήρη και με κάθε τρόπο υποστήριξη της Γαλλίας προς τη νέα ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με την κωδική ονομασία «Ειρήνη» στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για την εφαρμογή της σχετικής αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο όπλων, εξέφρασε με σημερινή της δήλωση η Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως είναι η επίσημη ονομασία του Γαλλικού ΥΠΕΞ.

Πιο συγκεκριμένα, η Εκπρόσωπος Τύπου του «Κε-ντ’Ορσέ», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες της Γαλλίας από την προαναφερθείσα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, δήλωσε τα εξής:

«Η Γαλλία χαιρετίζει τη χθεσινή έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Ειρήνη» της ΕΕ, η οποία θα συνεισφέρει, με πλωτά, εναέρια και δορυφορικά μέσα, στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Έθνη. Η επιχείρηση αυτή αναδεικνύει την αποφασιστική δέσμευση των Ευρωπαίων για κοινή δράση υπεράσπισης των πολιτικών τους συμφερόντων και των συμφερόντων στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία και διακυβεύονται στο πλαίσιο της λιβυκής κρίσης.

Μέσω της εν λόγω επιχείρησης, η ΕΕ δρα έτσι ώστε οι εκκλήσεις για σεβασμό του εμπάργκο όπλων και για αποφυγή κάθε ανάμειξης στις συγκρούσεις στη Λιβύη να γίνουν πράξη, την ώρα που οι παραβιάσεις συνεχίζονται, όπως και οι αφίξεις αλλοδαπών μισθοφόρων. Η πανδημία του Covid-19 καθιστά ακόμη περισσότερο επείγουσες τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, σε συνέχεια της διάσκεψης του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου.

Η Γαλλία προτίθεται να συμβάλει ενεργά στη νέα αυτή επιχείρηση, η οποία στόχο έχει την αποκλιμάκωση. Καλεί τους εκπροσώπους των δύο λιβυκών μερών να δεσμευτούν υπέρ της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των συζητήσεων στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και υπέρ της επανέναρξης του πολιτικού διαλόγου, με τη συνδρομή των γειτονικών χωρών της Λιβύης και της Αφρικανικής Ένωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo