Με ελληνική συμμετοχή στη EUNAVFOR MED ξεκίνησε η επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ στη Λιβύη  

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 01-04-2020 21:08
Με ελληνική συμμετοχή στη EUNAVFOR MED ξεκίνησε η επιχείρηση «Ειρήνη» της ΕΕ στη Λιβύη  
Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στη ναυτική δύναμη της ΕΕ που επιχειρεί στη Μεσόγειο για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων

Με ελληνική συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στη ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που επιχειρεί στη Μεσόγειο (EUNAVFOR MED) για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ειρήνη» (“Irini”) της ΕΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμύνης.

            Όπως έλεγαν πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού στην ιστοσελίδα μας www.lawandorder.gr σήμερα δεν έχει επιλεγεί ακόμα ο τρόπος της ελληνικής συμμετοχής από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς – τυπικώς – μετά την έναρξη της επιχειρήσεως που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο, συνέρχονται οι ειδικοί προκειμένου να καθορίσουν τον αριθμό και το είδος των μέσων για την εκπλήρωση της προαναφερθείσας αποστολής και αφού καταλήξουν σε αυτά, τότε το κάθε κράτος - μέλος που έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει θα δει την τελική συγκεντρωτική λίστα του τι απαιτείται οπότε και θα δηλώσει τι από αυτά μπορεί να παράσχει για την αποστολή. Και αφού συγκεντρωθούν έτσι όλες οι απαραίτητες δυνάμεις, τότε ουσιαστικώς ξεκινά – «επί του πεδίου» - η επιχείρηση.

            Επομένως, συμφώνως πάντα με την ίδια πηγή του ΓΕΝ, βεβαίως θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση, αλλά αυτή τη στιγμή ουδείς γνωρίζει το είδος της, αφού τυπικώς η επιχείρηση ξεκίνησε μόλις χθες.

            Σημειώνουμε ότι ο Ύπατος Αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Τζουζέπ Μπορέλ, σχετικώς με την έναρξη της επιχειρήσεως «Ειρήνη» δήλωσε τα εξής: «Η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει παρά μόνον εάν υποστηρίζεται από δράση. Το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Με την επιχείρηση αυτή, η ΕΕ θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί. Η έναρξη της επιχειρήσεως «Ειρήνη» στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τη διαδικασία του Βερολίνου, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη Λιβύη και να φέρει την ειρήνη στον τοπικό πληθυσμό».

             Η νέα επιχείρηση της ΕΕ «Ειρήνη» έλαβε την ονομασία της από τη θεά Ειρήνη των αρχαίων Ελλήνων και είναι απόρροια της δεσμεύσεως που ανέλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη λήψη επειγόντων και συγκεκριμένων μέτρων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη. Για να μπορέσει η Λιβύη να επανέλθει στη σταθερότητα, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί και να βοηθήσει τους Λίβυους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ακριβώς για την επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού, η επιχείρηση “IRINI” θα αναπτύξει εναέρια, θαλάσσια και δορυφορικά μέσα, προκειμένου να διασφαλίσει ενεργά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ (2292/2016) στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο, εκτελώντας παραλλήλως και  ορισμένα άλλα καθήκοντα.

            Μεταξύ αυτών των άλλων – δευτερευόντων – καθηκόντων που θα υλοποιήσει η EURNAVFOR MED στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «Ειρήνη» περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ο έλεγχος και συλλογή κάθε είδους πληροφοριών για τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη, αργού πετρελαίου καθώς και προϊόντων διυλήσεως αυτού μετά από την επεξεργασία τους από διυλιστήρια.
  • Συμμετοχή στη συγκρότηση και εκπαίδευση της Ακτοφυλακής και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης.
  • Συμμετοχή στην καταπολέμηση της παράνομης διακινήσεως ανθρώπων και των δικτύων των διακινητών τους από τις αφρικανικές ακτές προς την Ευρώπη, μέσω της εγκαταστάσεως εναερίων περιπολιών στις θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης και ενός εκτενούς και αξιόπιστου δικτύου πληροφοριών.

Επικεφαλής της ναυτικής επιχειρήσεως «Ειρήνης της ΕΕ έχει οριστεί ο Ιταλός Υποναύαρχος Φάμπιο Αγκοστίνι ως Επιχειρησιακός Διοικητής της ΕΕ (EU Operation Commander) και το αρχηγείο της επιχειρήσεως θα εδρεύει στη Ρώμη.

Δύο πρόσθετα στοιχεία με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η επιχείρηση «Ειρήνη» θα διαρκέσει για ένα χρόνο, μέχρι 31 Μαρτίου 2021, και θα τελεί κάτω από τον πολιτικό έλεγχο και σαφείς στρατηγικές οδηγίες της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας (Political and Security Committee/PSC), υπό την ευθύνη του Συμβουλίου του Υψηλού Αντιπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας.

Με την έναρξη της επιχειρήσεως «Ειρήνη» η ως τώρα επιχείρηση της Ναυτικής Δυνάμεως Μεσογείου της ΕΕ (EUNAVFOR MED σταματά οριστικώς τη δραστηριότητά της στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo