Κορονοϊός: Ασυνείδητοι χάκερς ζητούν λύτρα για να μην επιτεθούν στα συστήματα υγείας!

Newsroom L&O 01-04-2020 14:14 Τελευταία ενημέρωση: 01-04-2020 14:21
Κορονοϊός: Ασυνείδητοι χάκερς ζητούν λύτρα για να μην επιτεθούν στα συστήματα υγείας!
Συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος με την κωδική ονομασία «Λαβύρινθος» πραγματοποιεί επιθέσεις σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ


Όταν οι χάκερς εισέβαλαν στο σύστημα της Hammersmith Medicines Research, μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που πραγματοποιεί κλινικές δοκιμές για νέα φάρμακα, ο διευθύνων σύμβουλος της  Malcolm Boyce βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη.

Ο κορονοϊός μόλις ξεκίνησε την επίθεσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εταιρεία είχε επαφές με άλλες φαρμακοβιομηχανίες για πιθανή δοκιμή ενός εμβολίου. Οι χάκερς κατάφεραν να υπεξαιρέσουν χιλιάδες αρχεία ασθενών της εταιρείας και απείλησαν να τα δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο εάν δεν τους καταβληθούν λύτρα.

Αντ 'αυτού, ο Boyce κάλεσε την αστυνομία και οι τεχνικοί της εταιρείας εργάστηκαν ατελείωτες ώρες, προκειμένου να αμβλύνουν το μέγεθος της ζημιάς.

«Έχουμε ενισχύσει τις άμυνές μας μετά από την επίθεση με όλα τα είδη λογισμικού», δήλωσε ο Boyce στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του λειτουργεί πλέον κανονικά μετά από τη ζημιά που υπέστη.

«Το μήνυμά μου προς άλλες εταιρείες είναι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να προστατευθούμε, γιατί είναι αρκετά ικανοί να βγάλουν τις επιχειρήσεις εκτός λειτουργίας και είναι ασυνείδητοι», τόνισε.

Σε μια εποχή που τα συστήματα υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες, προσπαθούν να διαχειριστούν τις μαζικές εισροές ασθενών του Covid-19, πάροχοι υγειονομικών υπηρεσιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, διαπιστώνουν αυξανόμενα κρούσματα επιθέσεων σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο.

«Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις όπου κλινικά εργαστήρια που εμπλέκονται σε δοκιμές ή μεγάλα νοσοκομεία έχουν υποστεί επιθέσεις χάκερς που ζητούν λύτρα και καταστρέφουν όλα τα συστήματα πληροφορικής» δήλωσε ο André Pienaar, ιδρυτής της C5 Capital, εταιρείας η οποία διαχειρίζεται ιδιωτικά κεφάλαια.

Η C5 δημιούργησε μια κοινοπραξία στον κυβερνοχώρο και παρέχει δωρεάν βοήθεια σε νοσοκομεία και κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Πολλές από τις επιθέσεις, δήλωσε ο Pienaar, έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη και συνδέθηκαν με ένα συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος με την κωδική ονομασία «Λαβύρινθος» που ζητεί λύτρα για να μην καταστρέψει τα συστήματα πληροφορικής των υγειονομικών συστημάτων.

Η Europol δέχεται συνεχείς αναφορές για εντεινόμενες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και στις 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

«Έχουμε δει το οργανωμένο έγκλημα να επωφελείται γρήγορα από τον πολλαπλασιασμό του Covid -19», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων σε μία καθοριστική στιγμή» εξηγεί.

Στις ΗΠΑ, ο Bill Siegel, διευθύνων σύμβουλος της Coveware, ο οποίος βοηθά φαρμακευτικές εταιρείες και νοσοκομεία που έχουν πληγεί από κυβερνοεπιθέσεις, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις που έγιναν στόχος χάκερς.

Μια επίθεση σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπλοκάρει υπολογιστές που συνήθως περιέχουν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, λέει ο Siegel, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των ασθενών, τις δοσολογίες φαρμάκων που απαιτούν οι ασθενείς και άλλες κρίσιμες πληροφορίες.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, σημειώνει ο Siegel. Στην περίπτωση  νοσοκομείου με το οποίο συνεργάζεται, η ζημιά είναι τρομακτική, προσθέτει, χωρίς να το κατονομάζει, επικαλούμενος την ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Οι χάκερς επιτίθενται με το Ransomware, που είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού «κλειδώνει» τα αρχεία στους υπολογιστές του θύματος, καθιστώντας τα δεδομένα αυτά απροσπέλαστα εκτός και εάν καταβληθούν τα λύτρα, προκειμένου οι δράστες να δώσουν στη συνέχεια το «κλειδί της αποκρυπτογράφησης».

Τα ποσά στα λύτρα διαφέρουν, αν και ο Piennar δήλωσε, πως υπάρχει μεγάλη άνοδος των απαιτήσεων εκ μέρους των χάκερς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo