Δικαίωση Μόσιαλου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα τεστ κορονοϊού

Ειρήνη Γεωργίου 01-04-2020 12:49 Τελευταία ενημέρωση: 01-04-2020 12:57
Δικαίωση Μόσιαλου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα τεστ κορονοϊού
Ο ΠΟΥ εισηγείται παρόμοια πρόταση με εκείνη του Έλληνα καθηγητή

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, πριν από λίγες ημέρες είχε υποστηρίξει ότι τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα τεστ για τον νέο κορονοϊό είναι δημόσια αγαθά και ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις οφείλουν να αγοράσουν τις πατέντες. Ορισμένοι πολέμησαν την άποψη αυτή. Χθες ο ΠΟΥ εισηγήθηκε πρόταση παρόμοια με εκείνη του Μόσιαλου δικαιώνοντάς τον πανηγυρικά.

Ας σημειωθεί ότι ο Ηλίας Μόσιαλος έχει οριστεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό με απόφαση του πρωθυπουργού.

Ολόκληρη η ανάρτηση του καθηγητή:

"Κατέθεσα πριν από λίγες ημέρες μια συγκεκριμένη πρόταση για τις επιστημονικές ανακαλύψεις για τον Covid-19 και τις πατέντες. Υποστήριξα ότι όλες οι ανακαλύψεις (φάρμακα, εμβόλια, διαγνωστικά τεστ) θα πρέπει να θεωρούνται δημόσια αγαθά. Και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αγοράσουν τις πατέντες.

Η πρόταση μου αμφισβητήθηκε από διάφορους με έωλα επιχειρήματα. Ισχυρίστηκαν ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουμε στον ιδιωτικό τομέα η ότι είναι πρόωρο να συζητάμε τέτοια θέματα.

‘Πρόωρες’ θεωρήθηκαν και οι παρεμβάσεις μου στα τέλη Ιανουαρίου όταν προειδοποιούσα για την απειλή από το νέο ιό.

Εχθές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστήριξε μια πρόταση για τις πατέντες που είναι παρόμοια με αυτή που κατέθεσα (επισυνάπτω σχετικό δημοσίευμα των Financial Times).

H αντιμετώπιση της απειλής του Covid-19 χρειάζεται αποφασιστικές εγχώριες και διεθνείς προσεγγίσεις. Δεν είναι ένα φιλολογικό παιχνιδάκι. Χρειαζόμαστε επίσης νέες ριζοσπαστικές ιδέες σε διεθνές επίπεδο. Η πρόταση μου για τις πατέντες είναι σε αυτή την κατεύθυνση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo