Το Πεντάγωνο απορρίπτει την έκκληση να εκκενωθεί το αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 01-04-2020 08:15 Τελευταία ενημέρωση: 01-04-2020 14:32
Το Πεντάγωνο απορρίπτει την έκκληση να εκκενωθεί το αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ»
Στην προαναφερθείσα 4σέλιδη επιστολή του ο Πλοίαρχος Κρόζιερ παρουσιάζει στους ανωτέρους του δύο σενάρια

Ο πλοίαρχος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Θίοντορ Ρούζβελτ, αντιμέτωπος με την εξάπλωση με αλματώδη ρυθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό πάνω στο σκάφος του, ζήτησε την άδεια να απομακρυνθούν εσπευσμένα τα μέλη του πληρώματός του και να τεθούν σε απομόνωση, με επιστολή του προς τους ανωτέρους του σε δραματικό τόνο, αλλά προσέκρουσε χθες στην άρνηση του επικεφαλής του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Το εξαιρετικά σοβαρό δίλημμα του είτε μπαίνει το πλήρωμα, των περίπου 4000 ατόμων, που με τον κόσμο της αεροπορικής πτέρυγας ξεπερνά τα 5.000 άτομα, σε καραντίνα στη νήσο – βάση του Ινδικού ωκεανού Γκουάμ και σώζεται, είτε συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις έτσι όπως είμαστε και για όσο μπορούμε οπότε θα αρχίσουμε να έχουμε θύματα από τον κορονοϊό, δημοσιοποίησε με τετραδέλιδη επιστολή του της 30 Μαρτίου προς τη διοίκηση του 5 ου Αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού ο κυβερνήτης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS “Theodore Roosevelt” (CVN-71) Πλοίαρχος Brett Crozier USN.

Ο Πλοίαρχος Κρόζιερ έγραψε στην ηγεσία του Στόλου του Ειρηνικού ζητώντας περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα για να απομονωθεί το πλήρωμα και να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός, όπως σημείωνε στην επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε κατά πρώτο από την εφημερίδα “The San Francisco Chronicle”.

Την τελευταία εβδομάδα το αεροπλανοφόρο είχε αγκυροβολήσει στο Γκουάμ αμέσως μόλις διαγνώστηκαν 3 ναύτες του πληρώματός του να είναι θετικοί στον κορονοϊό, προκειμένου να ιχνηλατηθούν οι επαφές των τριών κρουσμάτων, να απομονωθούν και να θεραπευτούν.

«Κανένας από το πλήρωμα δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το αγκυροβόλιο του σκάφους και να πάει οπουδήποτε στο Γκουάμ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εξετάσεως του 100% των μελών του πληρώματος και η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως» σημείωσε ο υπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ Thomas Modly.

Μέχρι τότε το πλήρωμα θα είναι πλήρως απομονωμένο και παραμένει σε ξεχωριστά μέρη από εκεί που ζει και εργάζεται το υπόλοιπο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της τεράστιας αεροναυτικής βάσεως στο Γκουάμ.

Συμφώνως με ειδικούς του Αμερικανικού Ναυτικού, ο οποιοσδήποτε του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, ανεξαρτήτως θέσεως και βαθμού, θωρείται ως «»στενή επαφή» εξαιτίας του περιορισμένου χώρου που ζει και εργάζεται πάνω στο σκάφος.

Στην προαναφερθείσα 4σέλιδη επιστολή του ο Πλοίαρχος Κρόζιερ παρουσιάζει στους ανωτέρους του δύο σενάρια:

Πρώτο ότι τα περίπου 4.000 άτομα του πληρώματος θα παραμείνουν στη θάλασσα και θα συνεχίσουν να επιχειρούν υφιστάμενοι όμως τις απώλειες από τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί πόσοι εκ των μελών του πληρώματος ασθενούν καθώς από τα αρχικώς 3 κρούσματα, τώρα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ανέλθει μεταξύ 30 και 100 με συνεχώς ανοδικές τάσεις. «Θα πάμε να πολεμήσουμε με τη δύναμη που έχουμε και θα πολεμήσουμε και την ασθένεια. Δεν θα μπορέσουμε έτσι να έχουμε ποτέ ένα ‘καθαρό’ από τον κορονοϊό σκάφος. Τότε θα έχουμε απώλειες από τον ιό» προειδοποίησε.

Δεύτερο, να σταματήσουμε αμέσως τις επιχειρήσεις του σκάφους, να μπούμε όλοι σε καραντίνα, να απολυμάνουμε το σκάφος με ένα στοιχειώδες πλήρωμα που θα παραμείνει πάνω του για να συντηρεί και να παρακολουθεί τον πυρηνικό του αντιδραστήρα και τα βασικά συστήματά του. Αυτό όμως απαιτεί αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων οδηγιών και μεθοδική προσέγγιση στον καθαρισμό του σκάφους» έγραψε ο Πλοίαρχος Κρόζιερ!

Ο ίδιος σε άλλο σημείο της επιστολής του σημείωνε ότι «Απαιτείται ένα ‘καθαρό’ σκάφος. ο κάθε ναύτης που θα επιβαίνει στο πλοίο θα πρέπει να είναι απολύτως ελεγμένος και καθαρός από τον κορονοϊό, ενώ και το περιβάλλον του σκάφους πρέπει να έχει απολυμανθεί πλήρως. Ένας και μόνο ναύτης μολυσμένος με τον ιό να είναι στο πλήρωμα μπορεί να διασπείρει ταχύτατα τον ιό πάλι στο σκάφος» προειδοποίησε προτείνοντας πλήρη και αυστηρή απομόνωση όλων για 14 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροπλανοφόρο μαζί με τα σκάφη επιφανείας της Ομάδος Μάχης του είχαν επισκεφθεί το Βιετνάμ, σε μία επίσκεψη καλής θελήσεως, όπου μάλιστα είχε βρεθεί εκεί και ο Ναύαρχος Διοικητής του Στόλου του Ειρηνικού, μετά το πέρας της οποίας και τον απόπλου του άρχισαν να εμφανίζονται τα συμπτώματα του ιού αρχικώς σε δύο μέλη του πληρώματος, που γρήγορα έγιναν 3
 πότε και αποφασίστηκε να κατευθυνθεί αμέσως προς τη βάση του Γκουάμ στον Ινδικό ωκεανό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo