Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα ο δήμος Μεσοποταμίας Καστοριάς - Περιοριστικά μέτρα σε άλλους 5 δήμους

Newsroom L&O 31-03-2020 18:23 Τελευταία ενημέρωση: 31-03-2020 20:04
Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα ο δήμος Μεσοποταμίας Καστοριάς - Περιοριστικά μέτρα σε άλλους 5 δήμους
Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις οκτώ το βράδυ έως τις οκτώ το πρωί, από απόψε και για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης

Σε καραντίνα τίθεται μπαίνουν συγκεκριμένες περιοχές της βορείου Ελλάδας, στο πλαίσιο των ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε πριν από λίγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, μπαίνει σε καραντίνα για 14 ημέρες από απόψε κιόλας η δημοτική ενότητα Μεσσοποταμίας Καστοριάς. Επίσης πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται για τους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης από σήμερα στις 8 το βράδυ.

Ειδικότερα, γι αυτές τις περιοχές, θα απαγορεύται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. Αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης για συγκεκριμένους λόγους. Πιο συγκεκριμένα:

Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, γίνεται από το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι. Οι ιδιοκτήτες κατοικιδιών έχουν δυνατότητα να βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, για 15 λεπτά, πέριξ της οικίας τους. Για τελετές, επιτρέπεται μόνο η παρουσία σε κηδείες, και μόνο για συγγενείς πρώτου βαθμού. Επίσης, στις περιοχές αυτές, θα ισχύει ο κανόνας για έναν πολίτη ανά 20 τμ στα σούπερ μάρκετ.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι  στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την μία πλευρά του δρόμου. 

Σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, ενισχύονται οι δυνατότητες περίθαλψης των υγειονομικών μονάδων των πέντε αυτών δήμων. Ειδικότερα, δύο στρατιωτικοί γιατροί και δύο νοσηλευτές αποστέλλονται στο υγειονομικό κέντρο Εχίνου, το οποίο μεταφέρεται στην Σμίνθη, ενέργειες γίνονται και για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με ένα γιατρό και ένα νοσηλευτή από την 4η ΥΠΕ. Το νοσοκομείο Καστοριάς ενισχύεται με τρεις στρατιωτικούς γιατρούς και έξι νοσηλευτές, ενώ δύο στρατιωτικοί γιατροί και δύο νοσηλευτές αποστέλλονται στο νοσοκομείο Ξανθης. Επιπλέον διατίθενται από το ΕΚΑΒ τρία κατάλληλα εξοπλισμένα οχήματα στους δήμους Νεστορίου, Καστοριάς και Μύκης.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των δήμων να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση και κάθε περιττή επαφή. Τους κάλεσε να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα ώστε να αποφύγουν τις πολλαπλές μετακινήσεις.

«Εκπέμπουμε SOS, κάνουμε έκκληση σε κάθε πολίτη για τις επόμενες 14 ημέρες, να μείνει σπίτι του, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο κίνδυνος διασποράς μεγάλος.Ο έλεγχος των μέτρων θα είναι αυστηρός και όσο πιο πιστά τα ακολουθήσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αρθούν».

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο τον Απρίλιο, ενώ έκρινε ως «απαράδεκτη» την εικόνα που επικράτησε σήμερα έξω από τις τράπεζες. «Πολλοί πολίτες δεν έχουν καταλάβει ότι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο και τους συμπολίτες τους». Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι ανεστάλησαν δύο λαϊκές αγορές στο Ίλιον επειδή δεν τήρησαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση.

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και  στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου αποφασίστηκε περιορισμός της κίνησης των πολιτών στη νέα παραλία, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επομένης και για όλο το Σαββατοκύριακο. Ο περιορισμός τέθηκε σήμερα σε ισχύ και θα έχει διάρκεια 14 μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo