Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα και τις ασφαλιστικές εισφορές - Νέα ΠΝΠ

Newsroom L&O 31-03-2020 16:55 Τελευταία ενημέρωση: 31-03-2020 17:15
Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα και τις ασφαλιστικές εισφορές - Νέα ΠΝΠ
Για ποιους ισχύει η έκπτωση 25% - ποιες είναι οι νέες ημερομηνίες

Όλες οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο, τόσο στο Δώρο Πάσχα, όσο και στις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιγράφονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πήρε ΦΕΚ σήμερα. Όσοι  εργοδότες  έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή,  εξαιτίας των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, από την έξαρση του κορονοϊού, έχουν το δικαίωμα καταβολής του δώρου Πάσχα, με καθυστέρηση, αλλά όχι μετά την 30η Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για επιχειρήσεις που έχει πληγεί ο τζίρος τους από τον κορονοϊό.

Το δημόσιο αναλαμβάνει την ευθύνη να καταβάλλει το μέρος εκείνο από το δώρο Πάσχα, που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής εργασίας, που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, έκπτωση 25% θα υπάρξει αν καταβληθούν εμπρόθεσμα, από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όμως δόθηκε παράταση και έτσι η νέα καταληκτική ημερομηνία δεν είναι η 31η Μαρτίου, αλλά η 10η Απριλίου. Βέβαια, θα υπάρξει ανάλογη μείωση, στο μέλλον, της σύνταξης όσων επιλέξουν να κάνουν χρήση της έκπτωσης.

Επίσης, στην ΠΝΠ αποσαφηνίζεται ότι οι εισφορές των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους, λαμβάνουν παράταση για να καταβληθούν, χωρίς ποινές, ελέω κορονοϊού. Το μέτρο αυτό αφορά όμως μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες υπέστησαν αναστολή, ύστερα από κρατική εντολή, λόγω κορονοϊού ή ανήκουν στους κλάδους που επλήγησαν. Όμως στην περίπτωση που οι εισφορές καταβληθούν με παράταση, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο της τρέχουσας χρονιάς, δεν ισχύει η έκπτωση του 25%...

Επίσης, από την έκπτωση που παρέχεται προκύπτει ότι αλλάζουν προς το καλύτερο, έστω και για δύο μήνες τα όρια των ασφαλιστικών κατηγοριών που θεσπίστηκαν με το πρόσφατο "νόμο Βρούτση". Άρα η ελάχιστη εισφορά από τα 220 ευρώ που ήταν, υποχωρεί στα 165 ευρώ. Ακολούθως, η δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία είναι 196,5 ευρώ (από 262 ευρώ αρχικά), η τρίτη κατηγορία είναι 234 ευρώ (από 312 ευρώ αρχικά), η τέταρτη είναι 279,75 ευρώ (από 373 ευρώ αρχικά), η πέμπτη είναι 326,25 ευρώ (από 435 ευρώ αρχικά) και η έκτη είναι 432 ευρώ (από 576 ευρώ αρχικά).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo