Το δεύτερο πλοίο γενικής υποστηρίξεως «ΗΡΑΚΛΗΣ» παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό από την οικογένεια Λασκαρίδη

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 31-03-2020 16:55 Τελευταία ενημέρωση: 31-03-2020 16:55
Το δεύτερο πλοίο γενικής υποστηρίξεως «ΗΡΑΚΛΗΣ» παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό από την οικογένεια Λασκαρίδη
Τον Ιούνιο καλώς εχόντων των πραγμάτων η επίσημη τελετή

Εντός των προσεχών λίγων ημερών παραδίδεται στο Πολεμικό Ναυτικό από τη δωρήτρια Οικογένεια του ευπατρίδη Παναγιώτη Λασκαρίδη το δεύτερο Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) «ΗΡΑΚΛΗΣ», ενώ τον Ιούνιο του 2020, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν όλα τα πράγματα με την πανδημία του κορονοϊού έχουν εξελιχθεί ευνοϊκώς, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή εντάξεώς του στο Στόλο, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, συμφώνως με ασφαλείς πληροφορίες της ιστοσελίδος μας.

Το πλοίο έφερε το όνομα “Victor”, πριν τη δωρεά της Οικογένειας Π. Λασκαρίδη προς το ΠΝ, οπότε και θα λάβει την προαναφερθείσα ονομασία ΠΓΥ «ΗΡΑΚΛΗΣ» και θα είναι το «αδελφό πλοίο», του πρώτου δωρηθέντος από την οικογένεια, που επιχειρεί ήδη στη δύναμη του Στόλου, με την ονομασία ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ».

Τυπικώς, αυτή τη στιγμή, η νέα μονάδα του Ελληνικού Στόλου είναι ακόμα με πολιτικό πλήρωμα περίπου 15-18 ατόμων, κατάσταση που θα συνεχιστεί ακόμα για μερικές ημέρες, μέχρι να ανέβει επάνω το στρατιωτικό πλήρωμά του.

Το σκάφος είναι συνολικού μήκους 85m, εκτοπίσματος 4.500 τόνων και έχει ναυπηγηθεί το 2002. Το σκάφος μπορεί να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων και μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα άνω των 2.600 τόνων, ενώ διαθέτει δύο προωστήριες μηχανές των 9.600hp, δύο άξονες, που οδηγούν σε ισάριθμους έλικες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο ΠΓΥ που προσφέρει στο ΠΝ η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια φέρνει νέα δεδομένα για τις ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες στη θάλασσα, σε μία συγκυρία ιδιαιτέρως κρίσιμη για τα εθνικά θέματα και την εμπέδωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό γιατί έχει σχεδόν τετραπλάσια μεταφορική ικανότητα σε σχέση με το άλλο πλοίο που δωρήθηκε («ΑΤΛΑΣ»), κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά σημαντικού φόρτου εφοδίων, αλλά και αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων ή άλλου κρίσιμου υλικού βαρέως τύπου σε προωθημένες θέσεις. Μπορεί επίσης να υποστηρίξει επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων και του εξοπλισμού τους, καθώς επίσης και για την πετρέλευση εν πλω όλων των πλοίων του Στόλου.

Η νέα δωρεά της οικογένειας Λασκαρίδη, που ακολουθεί την πρόσφατη ένταξη του ΠΓΥ «ΑΤΛΑΣ» στο Στόλο, εντάσσεται στην ευρύτερη προσφορά της προς το ΠΝ και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας γενικότερα.

Έρχεται σε συνέχεια της αποφάσεως της Οικογένειας Π.Λασκαρίδη ν’ αναλάβουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος αντικαταστάσεως ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ) φρεγατών τύπου “Standard” (“S”), στο πλαίσιο του προγράμματος με την κωδική ονομασία «Κύκνος». Στο πλαίσιο της προαναφερθείσης συμβάσεως η εταιρεία Bauduin έχει αναλάβει να εφοδιάσει το ΠΝ με Η/Ζ για εγκατάσταση σε κάθε φρεγάτα τύπου «S», συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας αριθμού ανταλλακτικών, εργαλείων και υποστηρίξεως.

Επίσης είχε προηγηθεί η δωρεά του πλοίου «Κύκνος» για τις ανάγκες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, αλλά και η συνεισφορά της στην αποκατάσταση του ιστορικού ευδρόμου του Στόλου, του Θ/Κ «Γ.Αβέρωφ», που ως γνωστόν λειτουργεί ως πλοίο- Μουσείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo