Κορονοϊός: 38 νεκροί και 95 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, συνολικά 1.156 - Στους 69 οι διασωληνωμένοι

Newsroom L&O 29-03-2020 18:00 Τελευταία ενημέρωση: 29-03-2020 19:51
 Κορονοϊός: 38 νεκροί και 95 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, συνολικά 1.156 - Στους 69 οι διασωληνωμένοι
Προσοχή στη χρήση χλωροκίνης συνέστησε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Έξι επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο σε 38.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα της νόσου, με το σύνολο των κρουσμάτων από τη νόσο  στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον στα 1.156. Τα περισσότερα από τα κρούσματα κορονοϊού εντοπίζονται στην Αττική.  

Ανακοίνωσε επίσης ότι 69 είναι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα 56 έτη είναι η μέση ηλικία όλων όσοι είναι διασωληνωμένοι τόνισε ο κ, Τσιόδρας υπογραμμίζοντας πως στο 47% ανέρχεται η θνητότητα στις ΜΕΘ από τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών.

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 εργαστηριακοί έλεγχοι

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, κρούσμα κορονοϊού εντοπίστηκε και σε δομή αστέγων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ εξετάστηκαν και οι 130 διαμένοντες στη δομή.

Προβαίνοντας σε μία αισιόδοξη εκτίμηση, παρατήρησε πως είναι βραδύτερος ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και άλλες.

Προσοχή στη χλωροκίνη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επέστησε την προσοχή για τη χλωροκίνη, καθώς όπως είπε σχετίζεται με πολλές παρενέργειες όπως η επιληψία, ακόμη και το κώμα ή και ο θάνατος. Οποιαδήποτε χρήση της χλωροκίνης θα πρέπει να γίνεται απαραίτητα με επίβλεψη ιατρού, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας, υπερτονίζοντας πως επί του παρόντος δεν υπάρχει μαγικό φάρμακο Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση ζευγαριού στις ΗΠΑ που ήπιε χημικά για καθαρισμό ενυδρείου που περιείχαν χλωροκίνη με αποτέλεσμα ο άνδρας να πεθάνει και η γυναίκα να χαροπαλεύει.

Μαζικός έλεγχος, όταν χρειαστεί

Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική». Επίσης, προσέθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα


Τέλος, ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορονοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση». Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο Σ.Τσιοδρας αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.


Χαρδαλιάς: Παρατείνεται μέχρι και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων


Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

 O κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.

Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους. Επισήμανε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και ότι δύσκολα είναι μπροστά μας και πως συνεχίζουμε την προσπάθεια με επιμονή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo