Ο Γ. Παπαντωνίου αποφυλακίζεται αλλά παραμένει στον Κορυδαλλό γιατί δεν έχει τα 150.000 ευρώ της εγγυοδοσίας

Κατερίνα Μάνθου 29-03-2020 16:57 Τελευταία ενημέρωση: 29-03-2020 16:59
 Ο Γ. Παπαντωνίου αποφυλακίζεται αλλά παραμένει στον Κορυδαλλό γιατί δεν έχει τα 150.000 ευρώ της εγγυοδοσίας
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου

Την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου αποφάσισε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, επιβάλλοντας του μεταξύ άλλων εγγυοδοσία ύψους 150.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο δικηγόρο του Γ. Παπαντωνίου, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός παραμένει στη φυλακή γιατί δεν μπορεί να συγκεντρώσει το ποσό της εγγυοδοσίας.

Ο Γ. Παπαντωνίου είχε κριθεί προφυλακιστέος στις 23 Οκτωβρίου 2018 μετά την απολογία του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αφορά ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Σύμφωνα με το εις βάρος του κατηγορητήριο ο πρώην υπουργός, ο οποίος αρνείται την κατηγορία, φέρεται να έλαβε ως μίζα το συγκεκριμένο ποσό για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Την περασμένη Παρασκευή , ωστόσο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν εκπνεύσει το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης. Με το βούλευμα επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ύψους 150 χιλιάδων ευρώ. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματα της εγγύησης και για το λόγο αυτό βρίσκεται ακόμη εντός των φυλακών Κορυδαλλού.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής: «Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 έχει εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (Πρόεδρος ο κ. Σεβαστίδης) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται δεκτή η αίτησή του και αντικαθίσταται η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους:


α) Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

β) Εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του


γ) Καταβολή εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ!!

Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση.

Στην περίοδο του δράματος τους κορoνοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών α αξιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo