ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η μάχη κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ - Το νοσοκομειακό πλοίο «Mercy» του Αμερικανικού Ναυτικού έφτασε στο Λος Άντζελες

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 29-03-2020 16:49 Τελευταία ενημέρωση: 29-03-2020 22:26
Η μάχη κατά του  κορονοϊού στις ΗΠΑ - Το νοσοκομειακό πλοίο «Mercy» του Αμερικανικού Ναυτικού έφτασε στο Λος Άντζελες
Το «Comfort» αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη

Το νοσοκομειακό πλοίο USNS “Mercy” (T-AH-19) έφτασε στο Λος Άντζελες, ενώ το αδελφό πλοίο USNS “Comfort” (T-AH-20), αμφότερα του Αμερικανικού Ναυτικού, αναχώρησε από τη βάση του στο ναύσταθμο του Νόρφολκ για τη Νέα Υόρκη, στο λιμάνι της οποίας αναμένεται να καταπλεύσει σε λίγες ημέρες, παρουσία – εξ αποστάσεως – τόσο του Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, όσο και του Υπουργού Ναυτικών των ΗΠΑ, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν τις τοπικές υγειονομικές δυνάμεις στο δύσκολο έργο τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές του Αμερικανικού Ναυτικού, τα δύο νοσοκομειακά πλοία ΔΕΝ πρόκειται να περιθάλψουν προσβληθέντες από τον κορονοϊό, αλλά θα ασχοληθούν με όλες τις άλλες ιατρικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία (όπως κάθε είδους χειρουργικές επεμβάσεις, επείγοντα περιστατικά, τραυματισμοί κάθε είδους, σπασίματα οστών κλπ), εκτός από γυναικολογικά και παιδιατρικά περιστατικά.Με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί της πολιτικής προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, του Αμερικανικού Ναυτικού στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της πόλεως και το προσωπικό τους, που έτσι θα επικεντρωθεί και θα διατεθεί στη περίθαλψη των προσβληθέντων από τον κορονοϊό, που δυστυχώς στις ΗΠΑ, λόγω της πολιτικής που εκεί ακολουθείται έχει κάνει θραύση ξεπερνώντας ακόμα και χώρες όπως Κίνα, Ιταλία και άλλοι.

Επίσης δεν θα αλλάξουν «χρήση» οι γυναικολογικές και παιδιατρικές κλινικές για προφανείς λόγους επιχειρησιακής ευελιξίας του υγειονομικού συστήματος. Για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι πάνω σε κάθε πλοίο επιβαίνουν περίπου 1200 άτομα ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό (υγειονομικό) προσωπικό του Αμερικανικού Ναυτικού και των Εφεδρειών του που έχουν ανακληθεί στην ενέργεια ονομαστικώς, προκειμένου να καλύψουν τα κενά των εν ενεργεία συναδέλφων τους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις αποστολές αυτές των δύο πλοίων.

Επίσης το καθένα από τα δύο αυτά σκάφη έχει πλήρωμα 55-58 ατόμων που είναι αποκλειστικώς υπεύθυνο για τον πλου του και όχι για την επιχειρησιακή αξιοποίησή του για την οποία είναι υπεύθυνος αξιωματικός- γιατρός του ναυτικού με τον βαθμό του πλοιάρχου. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ και για ολόκληρη την αχανή χώρα υπάρχει ΜΟΝΟ μία σχολή αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού από την οποία αποφοιτούν τόσο καπετάνιοι όσο και μηχανικοί, η οποία έχει στρατιωτική οργάνωση και δομή, ενιαίο πνεύμα, φιλοσοφία και εκπαίδευση, ενώ και στο Αμερικανικό Ναυτικό όλα τα πλοία του στρατηγικών μεταφορών έχουν τέτοια πληρώματα και μέλη του ως διοικητές και χειριστές των οπλικών συστημάτων τους και συσκευών.

Το στρατιωτικό προσωπικό των δύο αυτών πλοίων, τα 1200 άτομα για το καθένα, αποσπάσθηκαν από 8 υγειονομικές υπηρεσίες ξηράς του Αμερικανικού Ναυτικού, που βρίσκονται στη Δυτική ακτή των ΗΠΑ, και από περίπου άλλα τόσα της Ανατολικής ακτής αντιστοίχως.

Τα πλοία αυτά είναι παλαιά μεγάλα δεξαμενόπλοια, κλάσεως “San Clemente”, υπάγονται στη Διοίκηση Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (=Military Sealift Command) του Αμερικανικού Ναυτικού και είναι 33 χρόνια σε υπηρεσία σε αυτό σε αυτό το συγκεκριμένο και εξειδικευμένο ρόλο.
Το κάθε πλοίο διαθέτει 12 θαλάμους – χειρουργεία πλήρως εξοπλισμένα, που μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθε είδους χειρουργικές επεμβάσεις, μέχρι και ανοικτής καρδιάς, αλλά σε πρώτη φάση τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στο Λος Άντζελες θα χρησιμοποιηθούν 9 εξ αυτών και για τις αποστολές που προελέχθησαν.


Στη Δυτική ακτή το USNS “Mercy” αρχικώς επρόκειτο να αποπλεύσει από τη βάση του στο ναύσταθμο του Σαν Ντιέγκο για να καταπλεύσει στο Σιάτλ της πολιτείας Ουάσινγκτων, αλλά στο μεταξύ αποφασίστηκε όπως καταπλεύσει τελικώς στο Λος Άντζελες, καθώς τα θύματα στην πολιτεία της Καλιφόρνια είναι πενταπλάσια σε σχέση με το Σιάτλ και η εκεί παρουσία του (στην Καλιφόρνια) σχεδόν επιτακτική.

Στην Ανατολική ακτή, το USNS “Comfort” ήταν στο ναύσταθμο του Νόρφολκ για εκτεταμένες επισκευές που ήταν προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν εκτάκτως στις 4 Απριλίου. Όμως η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Νέα Υόρκη εξαιτίας του κορονοϊού, με τα υψηλότερα ποσοστά τόσο προσβληθέντων όσο και νεκρών στις ΗΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα τον ακόμα πιο εσπευσμένο απόπλου του χθες Παρασκευή, παρουσία και του Προέδρου Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo