Πυρ ομαδόν κατά Τσιάρα από δικαστές και εισαγγελείς για την παράταση του δικαστικού έτους

Κατερίνα Μάνθου 29-03-2020 08:08 Τελευταία ενημέρωση: 29-03-2020 08:08
Πυρ ομαδόν κατά Τσιάρα από δικαστές και εισαγγελείς για την παράταση του δικαστικού έτους
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πανδημία του κορονοϊού ήταν μια καλή και βολική αφορμή για να υλοποιηθεί ένα μόνιμο μέτρο, υπό το μανδύα της προσωρινότητας»

Προ των πυλών βρίσκεται η παράταση του δικαστικού έτους, το οποίο, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού θα έληγε στις 30 Ιουνίου. Η παράταση του τρέχοντος δικαστικού έτους ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια να προβλεφθούν οι συνέπειες της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 19 Απριλίου.  

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας, ανέφερε ότι ο χρόνος παράτασης του δικαστικού έτους θα είναι μικρός, χωρίς, ωστόσο, να τον προσδιορίσει επακριβώς. «Όταν μιλώ για παράταση, εννοώ ότι ένα μικρό διάστημα των διακοπών θα χρησιμοποιηθεί ώστε να μειωθεί η ύλη των δικαστηρίων», ανέφερε ο κ. Τσιάρας σημειώνοντας πως ήδη είναι εφικτή η έκδοση μιας σειράς πιστοποιητικών ψηφιακά, ανάμεσά τους και η έκδοση αντιγράφων ποινικού μητρώου.

Σχεδόν σύσσωμο, ωστόσο, το δικαστικό σώμα αντέδρασε, χθες, μπροστά στην προοπτική «επιμήκυνσης» του δικαστικού έτους και πέραν της 30ης Ιουνίου, προβάλλοντας σειρά επιχειρημάτων. Δυο δικαστικές ενώσεις -η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών- σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν, εκτόξευσαν «πυρά» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την απόφαση που έλαβε.

Όπως αναφέρουν οι δυο Ενώσεις, η μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν συνεπάγεται για τους δικαστές αναστολή της εργασίας τους. Και αυτό διότι, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης συνεχίζουν, σύμφωνα με τις Ενώσεις, να εργάζονται όσον αφορά τις υποθέσεις που είχαν ήδη συζητηθεί πριν την αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων.

Ακόμη, δικαστές και εισαγγελείς, επισημαίνουν πως την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, ανεβαίνουν στην έδρα και δικάζουν τις υποθέσεις, οι οποίες εξαιρούνται της αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων και οι οποίες κατά κανόνα είναι επείγουσες.

«Το υπουργείο περιφρονεί το δικαστικό συνδικαλισμό»

Μάλιστα, και οι δυο Ενώσεις ασκούν δριμεία κριτική στο υπουργείο Δικαιοσύνης, διότι όπως επισημαίνουν, έλαβε την απόφαση για παράταση του δικαστικού έτους χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή τους. «Καταγγέλλουμε ότι για μία ακόμα φορά λαμβάνεται απόφαση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των Δικαστικών Ενώσεων» επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και προσθέτει: «Η περιφρόνηση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς το δικαστικό συνδικαλισμό έφτασε με αυτή τη απόφαση, η οποία λήφθηκε ερήμην μας, στο απόγειό της».

Από την πλευρά της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγγέλλει την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, διότι προχώρησε στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης δύο μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων, λόγω της πανδημίας και «ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι ουδέποτε ελήφθη αντίστοιχη απόφαση ακόμα και μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων».

Άλλωστε, υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «δεν πέρασε παρά ένας μήνας (20 Φεβρουαρίου 2020) από τότε που ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέψευδε ενώπιον μελών του Δ.Σ. της Ένωσής μας, που τον επισκέφθηκαν, τις ήδη διαφαινόμενες προθέσεις της Κυβέρνησης, που είχαμε αναδείξει και στη φετινή μας Γενική Συνέλευση. Με βάση τα παραπάνω -σημειώνει η συγκεκριμένη Ένωση- «είμαστε πεπεισμένοι ότι η πανδημία του κορονοϊού ήταν μια καλή και βολική αφορμή για να υλοποιηθεί ένα μόνιμο μέτρο, υπό το μανδύα της προσωρινότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo