Κορονοϊός: Μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών ζητούν Καμίνης-Σκανδάμης

Newsroom L&O 28-03-2020 15:05
Κορονοϊός: Μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών ζητούν Καμίνης-Σκανδάμης
Για να προστατευθούν οι κρατούμενοι και οι εργαζόμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα

Τη λήψη μέτρων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να αποσυμφορηθούν οι φυλακές και να προστατευθούν και οι κρατούμενοι, αλλά και οι εργαζόμενοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας από τον κορονοϊό, ζητούν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης και Μαρίνος Σκανδάμης.

Οι δυο βουλευτές αναφέρουν ότι στις ελληνικές φυλακές χωρητικότητας 10.055, σήμερα κρατούνται 11.245 άτομα, στοιχείο που κατατάσσει τους κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές στην πρώτη γραμμή του κινδύνου για νόσηση από τη λοίμωξη COVID-19.

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή τους οι κ.κ. Καμίνης και Σκανδάμης αναφέρουν:

 «Mε 11.245 κρατουμένους και με μόλις 10.055 θέσεις γι αυτούς, τα καταστήματα κράτησης της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου για νόσηση κρατουμένων και προσωπικού από τη λοίμωξη COVID-19. Παρότι η κυβέρνηση εδώ και πολλές ημέρες απαγόρευσε συγκεντρώσεις και έκλεισε δομές για την αποφυγή διασποράς της θανατηφόρου επιδημίας, τίποτα δεν έκανε για τις φυλακές της χώρας, επιτρέποντας τη διατήρηση του υψηλού υπερσυνωστισμού. Προφανώς για την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μετράνε όλες οι ζωές το ίδιο. Τουλάχιστον, ας σκεφθούν στην Κατεχάκη ότι η απειλή για την δημόσια υγεία δεν διακρίνει πλούσιους από φτωχούς, δεξιούς από αριστερούς, ελεύθερους από φυλακισμένους.

Επιστημονικές ενώσεις, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, δείχνουν τον δρόμο. Στην Αμερική και την Ιταλία έχουν ήδη ληφθεί σχετικά μέτρα, ενώ πολλές χώρες ακολουθούν. Αποσυμφόρηση, με κριτήρια και εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης μέτρων, με όρους δημόσιας ασφάλειας και ταυτόχρονα με σεβασμό στη ζωή και την υγεία καταδίκων και υποδίκων, πασχόντων κρατουμένων, αλλά και ανηλίκων, νέων, υπερηλίκων και μητέρων με παιδιά στη φυλακή, πρέπει να γίνει τώρα πράξη από την κυβέρνηση. Η εκδικητικά τιμωρητική λογική που κάποιοι υπερασπίζονται ασκώντας εξουσία, δεν αφορά μια δημοκρατική χώρα.

Από ένα σημείο και πέρα, η ολιγωρία δεν είναι απλώς θέμα αμέλειας. Αποτελεί σοβαρό έγκλημα διακινδύνευσης της ανθρώπινης ζωής, το οποίο θα χρεωθεί η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και η κυβέρνηση συνολικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo