Η Βόρεια Μακεδονία έγινε σήμερα το 30ό και νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 27-03-2020 22:22 Τελευταία ενημέρωση: 27-03-2020 22:32
Η Βόρεια Μακεδονία έγινε σήμερα το 30ό και νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ
Τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας είχαν υπογράψει το Φεβρουάριο του 2019 το Πρωτόκολλο Εισδοχής της χώρας σε αυτήν, και στο ενδιάμεσο διάστημα αυτό θα έπρεπε να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών

Το νεότερο κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, το 30ό κατά σειρά, είναι πλέον η Βόρεια Μακεδονία, μετά την κατάθεση του εγγράφου προσχωρήσεώς της στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας είχαν υπογράψει το Φεβρουάριο του 2019 το Πρωτόκολλο Εισδοχής της χώρας σε αυτήν, και στο ενδιάμεσο διάστημα ως σήμερα αυτό θα έπρεπε να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των 29 κρατών-μελών. 

Με την ευκαιρία αυτού του γεγονότος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Βόρεια Μακεδονία ανήκει πλέον στην οικογένεια του ΝΑΤΟ, μια οικογένεια τριάντα εθνών και σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Μια οικογένεια βασισμένη στη βεβαιότητα ότι, ανεξάρτητα από το τι προκλήσεις αντιμετωπίζουμε, είμαστε όλοι πιο δυνατοί και ασφαλείς μαζί.»

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μακροχρόνιος συμμέτοχος στην ευρωατλαντική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο», σημειωνόταν επί λέξει στη σχετική σημερινή ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τυπική τελετή της επάρσεως της σημαίας της Βόρειας Μακεδονίας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου 2020, ενώ παρόμοια τελετή πρόκειται να πραγματοποιηθεί ταυτοχρόνως τόσο στο Ανώτατο Επιχειρησιακό Αρχηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE) στη Μονς του Βελγίου, όσο και στην έδρα της Διοικήσεως Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ των ΗΠΑ.

Συγχαρητήρια από την Ελλάδα

Τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας, συνεχάρη με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας» αναφέρει στην ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo