Δικηγόροι: Συνειδητά η κυβέρνηση μας αντιμετώπισε ως επαγγελματίες δεύτερης κατηγορίας

Κατερίνα Μάνθου 26-03-2020 06:50 Τελευταία ενημέρωση: 26-03-2020 06:50
Δικηγόροι: Συνειδητά η κυβέρνηση μας αντιμετώπισε ως επαγγελματίες δεύτερης κατηγορίας
Ανανεώνεται η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων

Την ώρα που τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να ανακοινώσουν, ακόμη και εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, την παράταση της μερικής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, λόγω κορονοϊού, οι δικηγόροι προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Ήδη, χθες, «επώνυμοι» δικηγόροι κάλεσαν την κυβέρνηση να καταβάλλει την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ στους συναδέλφους τους που έχουν χαμηλά εισοδήματα ή δεν έχουν έμμισθη σχέση εργασίας.

Είχε προηγηθεί η έκδοση ανακοίνωσης από τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες για το ζήτημα που ανέκυψε. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή μετά τη συνεδρίασή της, επισημαίνεται ότι ο κλάδος των δικηγόρων έχει πληγεί καίρια από την αναστολή λειτουργίας όχι μόνο των δικαστηρίων αλλά και των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων.  «Τα Δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή και προσθέτει: «Οι δικηγόροι δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων, ένα μεγάλο δε τμήμα αυτών, όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους».

Και ενώ αρχικά η κυβέρνηση είχε εντάξει τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους και στα μέτρα στήριξης, ξαφνικά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση και σε αντίθεση με τα όσα είχε αναφέρει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή τα μέτρα αφορούν όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους «αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από το επίδομα στήριξης».

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι δεν παραλείπουν να αναφέρουν πως η εξαίρεσή του κλάδους τους από μέτρα στήριξης, «δεν είναι πρωτίστως  θέμα οικονομικό αλλά κυρίως ηθικό και ζήτημα αξιοπρέπειας, ταυτόχρονα δε και θεσμικό, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και στη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Ακόμη, οι δικηγόροι κάνουν λόγο για συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να τους εξαιρέσει από τα μέτρα στήριξης. «Δυστυχώς, στην Κυβέρνηση επέλεξαν συνειδητά και αιφνίδια να αντιμετωπίσουν τους δικηγόρους ως επαγγελματίες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να τους διαχωρίσουν δυσμενώς από τους υπόλοιπους» επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν και προσθέτουν: «Και αυτό δεν μπορεί  να γίνει ανεκτό από το δικηγορικό σώμα γιατί δεν υπάρχει ούτε νόμιμη ούτε ηθική βάση.

Εν τω μεταξύ, αύριο Παρασκευή, 27 Μαρτίου, λήγει η ισχύ της κοινής απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, με την οποία είχε ανασταλεί προσωρινά και μερικά από τις 13 Μαρτίου η λειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας  καθώς και η διεξαγωγή πλειστηριασμών. Όπως όλα δείχνουν άμεσα θα εκδοθεί νέα απόφαση με την οποία η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων θα παραταθεί ενδεχομένως μέχρι το Πάσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo