• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Πόσο έτοιμες για την «αντιμετώπιση» του κορονοϊού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις;

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 22-03-2020 14:39 Τελευταία ενημέρωση: 22-03-2020 17:52
Πόσο έτοιμες για την «αντιμετώπιση» του κορονοϊού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις;
Σε πλήρη ετοιμότητα για συμμετοχή και βοήθεια όπου και όποτε αν χρειαστεί

Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) μιας χώρας στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας ή μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, σε όλες τις χώρες του κόσμου, και όχι μόνο στην Ελλάδα, θεωρείται -και είναι- εκ των ων ουκ άνευ! Δηλαδή αυτονόητη, επιβεβλημένη και άκρως απαραίτητη, καθώς οι ΕΔ διαθέτουν όχι μόνο τον εξοπλισμό, αλλά και την πειθαρχία, την εκπαίδευση και την αποτελεσματικότητα να ανταπεξέλθουν στην εκτέλεση μιας τέτοιας αποστολής. Για το λόγο αυτό άλλωστε υπάρχουν από τον καιρό της ειρήνης τα σχετικά -ανά περίπτωση- επιχειρησιακά σχέδια, που υλοποιούνται όποτε απαιτηθεί. 

Στην περίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού, που πλήττει όλο τον κόσμο, οι ΕΔ δεν θα μπορούσαν να μη συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια αντιμετωπίσεώς της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με προεξάρχουσες τις υγειονομικές υπηρεσίες αυτών και όχι μόνο βεβαίως.

Βλέπουμε για παράδειγμα στις ΗΠΑ, έχουν σταλεί δύο πλοία-νοσοκομεία, τεραστίων δυνατοτήτων, που μπορεί στα χειρουργεία τους να γίνουν μέχρι εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, τα USNS “Confort” (T-AH-20) και USNS “Mercy” (T-AH-19), στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια αντιστοίχως, προκειμένου να συμβάλλουν επικουρικώς αν απαιτηθεί στην περίθαλψη ασθενών και πασχόντων από τον κορονοϊό.

Στη Γαλλία, ένα από τα ελικοπτεροφόρα του Ναυτικού της, το “Torrene”, με ειδική διαμόρφωση σε «νοσοκομειακό» μετέβη στην Κορσική για να παραλάβει ασθενείς και να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Γαλλία σε νοσοκομεία αναφοράς για περίθαλψη. Προ ημερών, επίσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή αεροδιακομηδής με το νέο αεροσκάφος της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, διπλού ρόλου (μεταφορικό/τάνκερ) Α330 Phenix σε διαμόρφωση MEDEVAC, όπου μεταφέρθηκαν 6 ασθενείς. Επίσης, όλες οι μονάδες του Υγειονομικού του Γαλλικού Στρατού έχουν αναπτύξει νοσοκομεία εκστρατείας σε όλα τα μεγάλα υπαίθρια πάρκινγκ, ώστε να βοηθήσουν αν απαιτηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Και βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνούμε τις ΕΔ στην Ιταλία, την Κίνα και εσχάτως και της Βρετανίας που έχουν κινητοποιηθεί σχετικώς.

Τι γίνεται στην Ελλάδα και στις Ελληνικές ΕΔ θα αναρωτηθεί πιθανόν κάποιος;

Εύλογο το ερώτημα.

Κατ’αρχάς να τονιστούν δύο πράγματα.     

Πρώτον, ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, οι ΕΔ δεν δρουν ούτε μόνες τους, ούτε και κάνουν του «κεφαλιού τους», κατά το κοινώς λεγόμενο, αλλά υπάγονται «υπό διοίκηση» -που λένε και στο στρατό- του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που έχουν το γενικό πρόσταγμα επί των καθαρώς ιατρικών, αλλά και των πάσης φύσεως υπολοίπων θεμάτων. Αν στο σύστημα αυτό χρειάζονται κάπου οι ΕΔ τότε τους ζητείται αυτό και παρεμβαίνουν άμεσα.

Δεύτερο, οι ΕΔ αυτήν την περίοδο εκτός των βασικών τους καθηκόντων στην ασφάλεια της χώρας, συμμετέχουν ενεργά σε αποστολές αποτροπής των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου με το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και στον Έβρο με τον Στρατό Ξηράς, μετά την 1η Μαρτίου και τον «υβριδικό πόλεμο» που εξαπέλυσε η Τουρκία.

Έχοντας αυτά στο βάθος του μυαλού μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ΕΔ έχουν ήδη τεθεί σε ύψιστο βαθμό συναγερμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, για την προστασία των μελών τους για προφανείς επιχειρησιακούς, αλλά και κοινωνικούς λόγους (γιατί αν τα μέλη της έχουν το δυνατό μικρότερα προβλήματα υγείας, τότε θα μπορούν και εκείνες να εκτελέσουν την αποστολής τους), όσο και για να βοηθήσουν στη συνέχεια, γρήγορα και αποτελεσματικά, και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο).

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν:

  • Έχουν τεθεί σε άμεση και υψηλού βαθμού ετοιμότητα το σύνολο των στρατιωτικών νοσοκομείων της χώρας, όλων των Κλάδων, και του υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά.
  • Είναι σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως -αν απαιτηθεί και τους ζητηθεί- όλες οι Μονάδες Υγειονομικού (προσωπικό και μέσα) όλων των Σχηματισμών της χώρας.
  • Στην 441 ΑΒΥΥ, κατασκευάζεται αντισηπτικό από τους 122,6 τόνους αλκοόλης, που έχουν κατασχεθεί από την ΕΛΑΣ, για την επείγουσα κάλυψη των αναγκών των στρατιωτικών και πολιτικών νοσοκομείων.
  • Η ΠΑ παρήγγειλε ειδικά σετ-κιτ στολών για την ασφαλή χρήση τους από τα πληρώματα των μεταφορικών πτητικών της μέσων αν αυτά απαιτηθεί να εκτελέσουν αποστολές αεροδιακομιδής ασθενών με κορονοϊό από σημεία της νησιωτικής κυρίως χώρας προς τα νοσοκομεία αναφοράς. 
  • Έχει εξεταστεί η μετατροπή σε νοσοκομειακά πλοία, τόσο του πλοίου γενικής υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», που έχει εκ κατασκευής τέτοια επιχειρησιακή δυνατότητα, αλλά και σκαφών της ακτοπλοΐας για τη μεταφορά και νοσηλεία -αν απαιτηθεί- ασθενών με κορονοϊό.  
  • Συμμετοχή των υπολοίπων -μη υγειονομικών- στρατιωτικών δυνάμεων σε αποστολές από κοινού με την Ελληνική Αστυνομία σε αποστολές περιφρουρήσεως/επαγρυπνήσεως μέτρων που θα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως ακριβώς είχαν ενεργήσει από κοινού στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! Δηλαδή, μικτά περίπολα στρατιωτών και αστυνομικών, όπου αν απαιτηθεί θα μπορεί ο αστυνομικός (ή αστυνομικοί) να διενεργούν τη σύλληψη, αφού ο στρατιωτικός δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο από τον νόμο!

Βλέπουμε λοιπόν ότι σχέδια υπάρχουν και οι ΕΔ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, επικουρικώς των υπολοίπων προσπαθειών της πολιτείας. Γιατί όπως λέει και ο λαός: «Καλό είναι να υπάρχουν, αλλά να 'ναι αχρείαστες». Αυτό το τελευταίο όμως εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από όλους εμάς τους Έλληνες.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo