23.2 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Καταγγελία σοκ: Στο πάτωμα κοιμούνται οι κρατούμενοι στις φυλακές Αυλώνα


    Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα, περιγράφει σε επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο σύλλογος υπαλλήλων των φυλακών.
    Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω υπερσυγκέντρωσης, οι κρατούμενοι κοιμούνται κυριολεκτικά στο έδαφος, καθώς αντί εντός των φυλακών να βρίσκονται 108, όση δηλαδή η προβλεπόμενη χωρητικότητα, συνωστίζονται 270, ποσοστό που αγγίζει δηλαδή το 300% σε σχέση με το φυσιολογικό.
    Σύμφωνα με τον σύλλογο υπαλλήλων του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων Αυλώνα, «Δηλαδή, στους 5 θαλάμους κράτησης που λειτουργούν αντί για 8 κρατούμενους σε έκαστο από αυτόν, κρατούνται 16 κρατούμενοι, οι οποίοι πρακτικά κοιμούνται στο πάτωμα. Στα κελιά χωρητικότητας έως 02 ατόμων κρατούνται έως και 8 κρατούμενοι, οι οποίοι και αυτοί κοιμούνται στο πάτωμα. Αυτό σημαίνει αφενός ότι τίθενται σοβαρότατα ζητήματα ασφάλειας, τάξης και ανθρώπινης διαβίωσης των κρατουμένων και αφετέρου η προστασία κρατουμένων και προσωπικού από την μετάδοση και διασπορά τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού είναι ουσιαστικά ανέφικτη».
    Μάλιστα τονίζεται πως στις 9 Μαρτίου, «προφυλακίστηκαν στο Κατάστημά μας 25 νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει συνεχόμενες εισαγωγές νεοεισερχόμενων κρατουμένων. Επίσης, όπως πολύ καλά γνωρίζετε η κατάσταση του προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων είναι “τραγική”, καθώς παρουσιάζεται πλήρης υποστελέχωση».
    Οι εργαζόμενοι σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, προτείνουν, «την μεταγωγή όλων των ενήλικων κρατουμένων από το ΕΚΚΝΑ σε άλλα Καταστήματα Κράτησης ενηλίκων – να σταματήσουν οι μεταγωγές και οι προφυλακίσεις νεοεισερχόμενων κρατουμένων στο ΕΚΚΝΑ – να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων στο ΕΚΚΝΑ στα πραγματικά πλαίσια δυνατότητας κράτησης, ήτοι (108) θέσεις Το Σωματείο μας προειδοποιεί άπαντες ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα θα προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη διαβίωση εργαζομένων και κρατουμένων».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ