Πού θα... ξεσπάσει η Τουρκία μετά το «χαστούκι» στον Έβρο και τη διεθνή απομόνωση

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 16-03-2020 20:06 Τελευταία ενημέρωση: 16-03-2020 20:08
Πού θα... ξεσπάσει η Τουρκία μετά το «χαστούκι» στον Έβρο και τη διεθνή απομόνωση
Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κορονοϊός και στο βάθος… τουρκικές προκλήσεις!

Είναι γνωστό ότι από την 1η Μαρτίου 2020 οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αντιμετωπίζουν με επιτυχία έναν «πόλεμο εν ειρήνει» και μάλιστα σε τέσσερα μέτωπα! 

1) Τον υβριδικό πόλεμο, που με τη μορφή των ανεξέλεγκτων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στον Έβρο κυρίως και στα νησιά, εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδος. 

2) Τη συμμετοχή τους και στο μέτρο που τους αναλογεί (και είναι σημαντικό) στον πόλεμο της κοινωνίας ολόκληρης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

3) Στο προσωπικό και τα μέσα που συνεχίζουν να διατίθενται, εδώ και χρόνια, στις 33 «δομές φιλοξενίας» σε ολόκληρη τη χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική) για την περίθαλψη προσφύγων και μεταναστών που συνεχίζονται.

4) Τη σχεδόν σε καθημερινή βάση αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, στον αέρα και στη θάλασσα, που είναι γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα -συμπτωματικώς άραγε;- έχουν μειωθεί κατακόρυφα, αλλά ως δυνητική απειλή δεν έχουν εκλείψει ποτέ.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις τακτικές και έκτακτες κρίσεις που μετατέθηκαν κατά μερικές μέρες, λόγω του «υβριδικού πολέμου» που ξέσπασε την 1η Μαρτίου από τουρκικής πλευράς, και ξεκίνησαν στις 9 του μηνός οριακά, αλλά ξεκίνησαν και πλέον ολοκληρώθηκαν, τις αλλαγές στις διοικήσεις των σχηματισμών που επέφεραν και ήδη τέλειωσαν, αλλά και τη γενικότερη πολυήμερη και συνεχή απασχόληση του προσωπικού σε συνεχή πίεση και λειτουργώντας στα όριά του πολλές φορές, έχουμε μία πλήρη εικόνα του τετραμέτωπου αγώνα στον οποίο έχουν εμπλακεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας και φυσικά πλήθος άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. 

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν από τη δική μας πλευρά του Αιγαίου, από την αντιπέρα όχθη έχουμε μία Τουρκία η οποία δέχτηκε ένα πολύ σημαντικό και δυνατό «χαστούκι» από πλευράς του διεθνούς παράγοντα, κυρίως της ΕΕ, στον υβριδικό πόλεμο που επιχείρησε στον Έβρο, και τώρα όλοι αναμένουν «πού θα ξεσπάσει» και ποιο ακριβώς θα είναι το νέο «πεδίο» που θα θελήσει να «χτυπήσει» για να ρεφάρει το στραπάτσο που υπέστη στον Έβρο.

Με λίγα λόγια οι πάντες στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, αναζητούν να πληροφορηθούν το «πότε» και «πού» θα (ξανα)χτυπήσει η Άγκυρα. 

Η προ λίγων ημερών άφιξη στην Τουρκία του τρίτου δικού της γεωτρύπανου, που αγόρασε και ενέταξε στο κρατικό δυναμικό της, είναι μία ισχυρή ένδειξη το προς ποια κατεύθυνση αναμένεται το επόμενο πεδίο προκλήσεων, ανεξαρτήτως του αν το σκάφος μόλις κατέπλευσε σε τουρκικό λιμάνι μπήκε αμέσως σε …14ήμερη καραντίνα λόγω του κορονοϊού! Κάποτε και αυτή η καραντίνα θα περάσει και τότε η Τουρκία με 3 γεωτρύπανα στη διάθεσή της θα μπορεί να μεταφέρει την ένταση εκεί που θέλει. Δηλαδή στα νότια της Κρήτης με σειρά κινήσεων γεωτρυπάνων και «ερευνητικών» σκαφών της στη θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρυπίδος, που παρανόμως έχει δεσμεύσει και συμπεριλάβει στο «μνημόνιο» που έχει υπογράψει με τμήμα της Λιβυκής εξουσίας!

Η τουρκική προβοκάτσια κάπου στα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της χώρας με τη γείτονα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφενός γιατί οι Τούρκοι είναι ειδικοί στη δημιουργία προκλήσεων και προβοκατσιών, αφετέρου γιατί η πρόσφατη, διπλή απόπειρα -μέσα σε σύντομο διάστημα- εμβολισμού σκαφών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και μάλιστα εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, από σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής έχει αρχίσει και χτυπά όχι καμπανάκια, καμπάνες ολόκληρες!

Τι κάνει η Ελλάδα;

Εύλογο το ερώτημα. Η Ελλάδα, κυβέρνηση, ΥΠΕΘΑ και ΕΔ, είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Ο Έβρος έχει «κλειδώσει» και τώρα υπάρχουν και ξένοι οι οποίοι επιχειρούν εκεί, βλέπουν, καταγράφουν και δίνουν αναφορές στις κυβερνήσεις τους. Στα νησιά επιχειρούν 52 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, που σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες που δεν είναι του παρόντος σχολίου, έχουν περιορίσει δραστικώς τις ροές από απέναντι (συν βεβαίως τη στάση της γείτονος που επιθυμεί να δείξει καλή εικόνα στα μάτια της διεθνούς κοινότητος). 

Ωστόσο, όπως μας έλεγε προ ημερών κορυφαία στρατιωτική πηγή του ΥΠΕΘΑ, «οι Τούρκοι είναι γνωστοί και δεν μπορείς να τους έχεις την παραμικρή εμπιστοσύνη. Εμείς είμαστε πανέτοιμοι, τους περιμένουμε και αυτή η ετοιμότητά μας, που τη διαπιστώνουν οι Τούρκοι, είναι και η καλύτερη αποτροπή μας».

Σωστό αυτό, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: «ως πότε;»

Ως πότε θα είναι σε αυτό το υψηλό επίπεδο ετοιμότητος οι ΕΔ της χώρας.

Ως πότε οι Τούρκοι θα κάνουν τα «καλά παιδιά» και θα αποφασίσουν να μας δοκιμάσουν -εκ νέου- σε ένα άλλο πεδίο με ένα άλλο επεισόδιο;

Ίδωμεν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo