22.3 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    ΣτΕ: Η αναστολή δεν συνεπάγεται κλείσιμο του δικαστηρίου – Τι ζητεί από δικηγόρους και πολίτες


    Ανακοίνωση για τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης εξέδωσε το Δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτή, όλες οι δημόσιες συνεδριάσεις του ΣτΕ εκτός εκείνων που αφορούν στην παροχή δικαστικής προστασίας και τη δημοσίευση αποφάσεων έχουν ανασταλεί μέχρι στις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η αναστολή αυτή δεν συνεπάγεται κλείσιμο του δικαστηρίου!
    Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣτΕ έχει ως εξής:
    «Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί με την Δ1α/ΓΠ.οικ.17734/12.3.2020 Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης (Β’ 833) για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, επισημαίνονται τα εξής:
    Οι δημόσιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και τη δημοσίευση αποφάσεων έχουν ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 13.3.2020 έως και 27.3.2020 (άρθρο 1 της ανωτέρω ΚΥΑ). Η αναστολή αυτή δεν συνεπάγεται κλείσιμο του Δικαστηρίου ούτε παύση των λοιπών λειτουργιών του.
    Ωστόσο, δεδομένου ότι η αναστολή των δημόσιων συνεδριάσεων του ΣτΕ υπαγορεύθηκε από λόγους δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι επαφές και, μέσω αυτών, η διάδοση του κορωνοϊού, η επικοινωνία των δικηγόρων και των διαδίκων με τους δικαστικούς λειτουργούς του Σ.τ.Ε. ή τις γραμματείες των τμημάτων του για υποθέσεις που επρόκειτο να συζητηθούν και αναβάλλονται πλέον αυτεπαγγέλτως και χωρίς δημόσια συνεδρίαση για άλλη δικάσιμο δεν είναι αναγκαία και καλό θα ήταν να αποφεύγεται για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή.
    Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι για κάθε υπόθεση υπάρχει αριθμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ο οποίος επιτρέπει στους διαδίκους και τους πληρεξουσίους τους να έχουν πρόσβαση στην πορεία της υπόθεσής τους από την κατάθεση του ένδικου βοηθήματος ή μέσου μέχρι και την έκδοση απόφασης από τον προσωπικό τους υπολογιστή. Άλλωστε, και η κατάθεση ένδικων βοηθημάτων και μέσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ήδη από το 2013 εφικτή και με ηλεκτρονικό τρόπο (https://portal.olomeleia.gr/sites/default/files/static/guides/osdydd.pdf).
    Τέλος, για διαδικαστικές ενέργειες που δεν είναι δυνατό να γίνουν ηλεκτρονικά, προτρέπονται όλοι οι εισερ


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ