• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κορονοϊός: Σχέδιο αλά Ιταλία για γενικευμένη «καραντίνα» ετοιμάζει η κυβέρνηση

lawandorder.gr 13-03-2020 17:43 Τελευταία ενημέρωση: 13-03-2020 19:50
Κορονοϊός: Σχέδιο αλά Ιταλία για γενικευμένη «καραντίνα» ετοιμάζει η κυβέρνηση
Τι θα προβλέπει, πώς θα εφαρμοστεί, ποιος είναι ο διπλός στόχος

Σχέδιο για γενικευμένη «καραντίνα» αλά Ιταλία μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί όσο γίνεται πιο έγκαιρα και κυρίως αποτελεσματικά η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και για να αντέξει τη μεγάλη πίεση το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με τα κρούσματα να έχουν ήδη φτάσει τα 190, από 117 που ήταν χτες, εκ των οποίων 11 είναι «ορφανά» και συνεχώς να προκύπτουν νέα σε χώρους μαζικής συνάθροισης, όπως συνέβη σήμερα με το εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πλέον δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος με επιμέρους μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν οι εισηγήσεις που κάνουν λόγο για εφαρμογή γενικευμένης «καραντίνας», ακολουθώντας το «μοντέλο» της Ιταλίας, η οποία, όμως, κατά γενική ομολογία άργησε πολύ να το επιβάλλει, μετρώντας με «ανεξέλεγκτους» ρυθμούς κρούσματα και θανάτους.

Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά να μπει σε καραντίνα ολόκληρη η χώρα. Τα πάντα θα είναι κλειστά, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Μάλιστα, η επίσκεψη στα καταστήματα τροφίμων δεν θα είναι μια... χαλαρή οικογενειακή υπόθεση, αλλά θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες.

Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες, οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Έτσι, επεκτάθηκε το «λουκέτο» σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ εμπορικά κέντρα κ.λπ. 

Αντίστοιχη πυρετώδης προετοιμασία υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και στα νοσοκομεία, ώστε να αντέξουν την πίεση, η οποία θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, όπως σημειώνουν όλοι οι ειδικοί, κάτι που τόνισε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, όταν υπογράμμισε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός προετοιμάζεται ώστε να γίνει πρώτο νοσοκομείο αναφοράς στην Αττική. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνονται τμήματα και ελέγχεται εξοπλισμός και υποδομές, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την επόμενη μέρα, ενώ με την εφαρμογή του μέτρου θα αναβληθούν όλα τα χειρουργεία. Αντίστοιχες πληροφορίες υπάρχουν και για το Ασκληπιείο της Βούλας.

Το σχέδιο θα επιβάλλει το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και όχι απλά των κέντρων διασκέδασης ή των χώρων μαζικής συνάθροισης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα θα παραταθεί το κλείσιμο των σχολείων, με κάποιες εκτιμήσεις να λένε ότι ενδέχεται να ανοίξουν ξανά ακόμα και μετά το Πάσχα.

Είναι προφανείς ότι θα πρόκειται για μια σημαντική κυβερνητική απόφαση στην προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας, ενώ αντίστοιχα όλες οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν καθημερινά όλο και περισσότερα μέτρα.

Ερώτημα είναι τι ακριβώς θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις με πολλούς ή λιγότερους εργαζόμενους, τις τράπεζες και το Δημόσιο, με τα σενάρια να μιλούν για εκ περιτροπής εργασία ή εργασία από το σπίτι, όπου είναι εφικτό.

Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι στόχος είναι περίπου 13.000 εργαζόμενοι να εργάζονται από απόσταση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo