• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Από σήμερα η μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων – Κανονικά αυτόφωρα και εκδίκαση υποθέσεων στα όρια της παραγραφής

Κατερίνα Μάνθου 13-03-2020 07:05 Τελευταία ενημέρωση: 13-03-2020 07:10
Από σήμερα η μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων – Κανονικά αυτόφωρα και εκδίκαση υποθέσεων στα όρια της παραγραφής
Δείτε τι προβλέπει η κοινή απόφαση των κ. Τσιάρα και Κικίλια.

Κανονικά λειτουργούν σήμερα τα αυτόφωρα δικαστήρια, ενώ διεξάγονται και δίκες για την εκδίκαση κακουργημάτων με κατηγορούμενους που είναι προφυλακισμένοι και για αυτούς συμπληρώνεται το 18μηνο, το ανώτατο όριο προφυλάκισης.

Σήμερα, είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου για μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, το οποίο προβλέπει πάγωμα δημόσιων συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και όλων των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας Κων. Τσιάρας και Βασίλης Κικίλιας, αναστέλλονται και όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών.

Ωστόσο, το μέτρο της αναστολής δεν ισχύει, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τη δημοσίευση αποφάσεων, εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, κλήρωση των ενόρκων και έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Ακόμη, δεν ισχύει η αναστολή για ποινικές δίκες που αφορούν πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και την 31.5.2020, όπως επίσης και για ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και την 31.1.2021.

Δείτε τι προβλέπει η κοινή απόφαση των κ. Τσιάρα και Κικίλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo