ΥΠΕΞ: Αναθώρηση της Αλβανικής στάσης για το νόμο με το περιουσιακό - Θα έχετε προβλήματα στην ενταξιακή σας πορεία

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 09-03-2020 15:51 Τελευταία ενημέρωση: 09-03-2020 15:52
ΥΠΕΞ: Αναθώρηση της Αλβανικής στάσης για το νόμο με το περιουσιακό - Θα έχετε προβλήματα στην ενταξιακή σας πορεία
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Την αναθεώρηση της στάσεως της Αλβανικής κυβερνήσεως, αναφορικώς για το νόμο για το περιουσιακό ζήτημα των πολιτών της χώρας τους, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικής καταγωγής υπηκόων της, ζήτησε με σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας «εμμέσως πλην σαφώς» και ασφαλώς με «διπλωματικό περίβλημα», ότι αν δεν γίνει αυτό θα έχει πρόβλημα με την πορεία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως ακολούθως:

«Η υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα. Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14 ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».

Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στο νόμο που ψηφίσθηκε.

Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.»

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το λεγόμενο «περιουσιακό ζήτημα», ήταν και όπως φαίνεται εξακολουθεί να παραμένει, ένας από τους πλέον σοβαρούς μοχλούς πιέσεως για την Ελληνική Μειονότητα στο νότιο τμήμα της χώρας, να τους υφαρπάξει τις από αιώνων περιουσίες τους στις περιοχές αυτές, αναγκάζοντάς τους έτσι να φύγουν από τις πατρογονικές τους εστίες, με ό,τι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει.

Επομένως το θέμα αυτό δεν είναι ούτε τόσο απλό, ούτε αφορά αποκλειστικώς «Αλβανούς πολίτες», αλλά αφορά πρωτίστως την Ελληνική Μειονότητα και μπορεί να υποστηριχθεί βασίμως ότι γι’ αυτήν αφορά και δημιουργήθηκε. Εξ ου και το έντονο και σοβαρό ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Ελληνικής Πολιτείας γενικότερα, όπως αυτό εκδηλώθηκε μέσω της ανακοινώσεως του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo