ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΕΔΔΑ: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την αναστολή ασύλου

Newsroom L&O 09-03-2020 14:49
ΕΔΔΑ: Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την αναστολή ασύλου
Αποδέχεται τους λόγους «εθνικής ασφάλειας» που επικαλείται η κυβέρνηση

Μια σημαντική «απόφαση» πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου γα ένα μήνα για όσους μπαίνουν στη χώρα από 1η Μαρτίου, «απόφαση» που ουσιαστικά αποδέχεται ότι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» επιβάλλουν την αναστολή, ενώ αποδέχεται ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο αποφάσισε με τη διαδικασία των προσωρινών μέτρων, μετά από προσφυγή 3 Σύρων με Τούρκο δικηγόρο.

Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα κατά της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας παράνομη την απόφασή της.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι «από τις 27 Φεβρουαρίου η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η μετακίνηση αυτή, όπως προκύπτει απ’ όλες τις ενδείξεις, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση.

Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, την ώρα μάλιστα που ενώ έχει καταστεί σαφές από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται καμία διέλευση στη χώρα από μη νόμιμες πύλες εισόδου, συνεχίζεται η απόπειρα συγκεντρωμένων πληθυσμών να εισέλθουν με τη βία σε ελληνικό έδαφος.

Η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί. Τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία τους διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη».

Θυμίζουμε ότι για το θέμα έχει ασκηθεί σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo