Στεφανής: «Θα πετύχει το σχέδιο μας για την αποτροπή νέων κυμάτων μεταναστών»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 05-03-2020 13:10 Τελευταία ενημέρωση: 05-03-2020 13:11
Στεφανής: «Θα πετύχει το σχέδιο μας για την αποτροπή νέων κυμάτων μεταναστών»
«Πρέπει ως Έλληνες να είμαστε και ήσυχοι και υπερήφανοι για τη δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», τόνισε ο Αλκ. Στεφανής

Τη βεβαιότητά του ότι το υπάρχον και εφαρμοζόμενο από την ελληνική κυβέρνηση σχέδιο αποτροπής νέων κυμάτων προσφύγων/μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και Ειδικός Συντονιστής της κυβερνήσεως για το προσφυγικό Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Το σχέδιο μας για την αποτροπή νέων κυμάτων μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, με αποφασιστικότητα θα πετύχει» διαβεβαίωσε ο ΥΦΕΘΑ μιλώντας στην ΕΤ1. Και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν έχει ένα σχέδιο, το υλοποίησε την αμέσως επόμενη μέρα, αν όχι την ίδια νύχτα που είχε τις ατυχείς επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ, θέλοντας να καλύψει κατά κάποιον τρόπο τους νεκρούς, τους εκατό ανθρώπους νεκρούς και τραυματίες που είχε. Το σχέδιο το υλοποιεί με συμμετοχή πάνω από τεσσάρων υπουργείων εμπλεκομένους σε αυτή την κατάσταση, θεωρώντας ότι μπορεί να μεταφέρει την κοινή γνώμη αλλά και την πίεση προς εμάς και στην Ευρώπη». Εκτίμησε μάλιστα ότι «η πίεση θα συνεχιστεί και βάσει αυτού του σχεδιασμού μας, προγραμματίζουμε τις επόμενες ενέργειές μας».

Αναφερόμενος στην ελληνική αντίδραση ο Αλκ.Στεφανής επισήμανε:

«Θεωρώ ότι εξεπλάγη (ο Ερντογάν) από την αντίδρασή μας. Η αντίδρασή μας ήταν σκληρή, ήταν αποφασιστική και έδειξε τη θέληση της κυβέρνησης να φυλάξει τα σύνορα της, κάτι που μέχρι τώρα δεν γινόταν. Γινόταν διαφορετικά και με τελείως διαφορετικό τρόπο. Εμείς δηλώνουμε σκληρά ότι σύνορα υπάρχουν, τα σύνορα τα
φυλάμε. Αυτό εξέπληξε τις τουρκικές αρχές και η εκτίμηση είναι ότι θα συνεχίσει είτε πιέζοντας μας στην περιοχή του Έβρου, είτε μεταφέροντας την πίεση στα νησιά του Αιγαίου να το κάνει».

Για τις αποφάσεις και τα μέτρα που έχει αποφασίσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο ΥΦΕΘΑ τόνισε τα εξής:

«Έχουμε αλλάξει τελείως τη λογική που επιχειρούμε εκεί. Η λογική μας είναι επιθετική επιτήρηση, καθημερινά. Επιχειρούν βάρκες να μας έρθουν με μετανάστες και εμείς τις σταματάμε και τις γυρίζουμε πίσω.
Αυτό είναι μία τελείως διαφορετική μέρα που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει το σχεδιασμό της. Συνεχώς αναλύουμε την κατάσταση και βλέπουμε πού μπορούμε να βελτιώσουμε».

Αναφορικώς με το τι σχεδιάζεται για το εγγύς μέλλον ο υφυπουργός σημείωσε τα εξής:

«Έχουμε προγραμματίσει τη μεταφορά δυνάμεων και των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας προς τα νησιά. Παράλληλα ενισχύουμε με νέα σκάφη. Πήγαν δύο σκάφη στην περιοχή του συμπλέγματος Μεγίστης στο Καστελόριζο, θα πάνε δύο σκάφη στην περιοχή της Σύμης και από όλο το εύρος, από όλη τη δεξαμενή των δυνατοτήτων μας. Τόσο από το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και από το Λιμενικό. Και επίσης με τη συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων».

Επικεντρώνοντας στα του Έβρου ο ΥΦΕΘΑ έκανε γνωστό ότι «πολλά γίνονται στην περιοχή. Ο φράχτης ενισχύεται, ο φράχτης επεκτείνεται. Περάσματα τα οποία έχουμε αξιολογήσει, επιθεωρήσει, ελέγξει από που θέλουν να περάσουν, τα κλείνουμε. Έχουμε περίπολα με σκυλιά, υπάρχουν drones, υπάρχουν UAV (=Μη Επανδρωμένα Αερο-οχήματα), υπάρχουν δύο ελικόπτερα στον βόρειο τομέα, δύο ελικόπτερα στο νότιο. Όλες οι πληροφορίες συλλέγονται σε ένα διϋπηρεσιακό κέντρο όπου εκεί αναλύονται και αξιολογούνται και υπάρχουν δυνάμεις εφεδρικές οι οποίες επεμβαίνουν όπου παρουσιαστεί κενό».

Τέλος, ο ΥΦΕΘΑ δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, λέγοντας: «Πρέπει ως Έλληνες να είμαστε και ήσυχοι και υπερήφανοι για τη δουλειά τους», υπενθυμίζοντας ότι η κρίση αυτή «ανέδειξε ξανά την άδολη αγάπη του Έλληνα για την πατρίδα και αυτό το εισπράττουμε από όλα τα επίπεδα της χώρας μας. Να είστε σίγουροι ότι με αποφασιστικότητα θα πετύχει το σχέδιο μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo