ΚΥΣΕΑ: Αναβαθμίζεται στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συνόρων - Αναστέλλονται οι αιτήσεις για άσυλο

lawandorder.gr 01-03-2020 21:17
ΚΥΣΕΑ: Αναβαθμίζεται στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των συνόρων - Αναστέλλονται οι αιτήσεις για άσυλο
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Την αναβάθμιση σε μέγιστο βαθμό της ασφάλειας των συνόρων της Ελλάδας, χερσαίων και θαλασσίων από την αστυνομία  και τις ένοπλες δυνάμεις αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής 1/3 εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στο μεταναστευτικό.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε επίσης την προσωρινή αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου, την άμεση επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης χωρίς καταγραφή και την υποβολή αιτήματος στη Frontex για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα.

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ:

Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέτσας: Μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση


«Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.
Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση».
Και συνέχισε: «Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Προηγήθηκαν οι νέες τηλεφωνικές επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο (29/2/2020) με την ηγεσία της ΕΕ, την οποία έθεσε προ των ευθυνών της, καθώς το θέμα αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο τη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων και μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής 1/3 αποτράπηκε η είσοδος σε 9.972 μετανάστες και έγιναν 73 συλλήψεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo