20.5 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Novartis: Αιχμές Τουλουπάκη για διαρροή στοιχείων από τα έγγραφα του FBI


    Σαφείς αιχμές για διαρροή στοιχείων από τα έγγραφα του FBI για την υπόθεση της Novartis, αφήνει η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, από την οποία η προανακριτική επιτροπή τη Βουλής ζητεί επίμονα τα επίμαχα «ντοκουμέντα» αλλά εκείνη αρνείται να τα δώσει, επικαλούμενη τόσο την προστασία των μαρτύρων όσο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δικαστική συνδρομή που έχει υπογράψει η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς με τις ΗΠΑ.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή στην επιστολή που απέστειλε στη κυρία Τουλουπάκη ζητώντας τα επίμαχα έγγραφα, αναφέρει τον αριθμό πρωτοκόλλων τους, τις ημερομηνίες τους αλλά και τον συνολικό αριθμό τους.
    Και τα ερωτήματα που τίθενται από την πλευρά της εισαγγελίας Διαφθοράς, είναι πως είναι δυνατόν να έχει φθάσει στη Βουλή ο ακριβής αριθμός των εγγράφων του FBI και οι αριθμοί πρωτοκόλλων που έχουν, δεδομένου ότι αυτά τα έγγραφα τα έχει μόνο η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και μάλιστα καλά φυλασσόμενα.
    Μάλιστα, η κυρία Τουλουπάκη στην απάντησή της προς την προανακριτική επιτροπή της Βουλής σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν της διαβιβάζει τα έγγραφα, φέρεται να αναφέρει ότι οποίος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα η γνωστοποίησε στην επιτροπή στοιχεία από αυτά (π.χ τους αριθμούς πρωτοκόλλου) η παρείχε αντίγραφα στην επιτροπή, ενδεχομένως έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα.
    Στο ίδιο έγγραφο η εισαγγελέας αναφέρει ότι είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ , η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση εγγράφων και μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.
    Να σημειωθεί τέλος ότι η κυρία Τουλουπάκη κοινοποιεί το έγγραφο της απάντησης της προς την προανακριτική επιτροπή στον εισαγγελέα του Αρείου Παγου και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ