Αλβανία: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον λαό εναντίον της κυβέρνησης – Ανακοίνωσε διάλυση του κοινοβουλίου

Ειρήνη Γεωργίου 27-02-2020 14:35 Τελευταία ενημέρωση: 27-02-2020 14:38

«Η Αλβανία βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση που το κράτος πρέπει να προστατευθεί από την εξουσία, κάτι που συμβαίνει σε χώρες όπου υπάρχουν εγκληματικά καθεστώτα. Τα κράτη αυτά ανήκουν στα καθεστώτα και όχι στους πολίτες. Η Αλβανία βρίσκεται για πολύ καιρό στην ιδιοκτησία της Αναγέννησης του Ζωγράφου, ενόσω οι Αλβανοί πολίτες βρίσκονται σε επικίνδυνη ομηρία περιμένοντας εις μάτην τη σωτηρία από τη Δύση».

Με αυτό το μήνυμα του γνωστού Αλβανού συγγραφέα Κιμ Μεμέτι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον λαό σε πανεθνική διαδήλωση τη Δευτέρα, 2 Μαρτίου κατά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Η πολιτική κόντρα του Αλβανού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, κορυφώνεται, καθώς ο δεύτερος σε μία ύστατη προσπάθεια να απαλλάξει τη χώρα από το καθεστώς Ράμα κάλεσε τους πολίτες να κατεβούν σε μαζική διαμαρτυρία

Ο Ιλίρ Μέτα μάλιστα δε δίστασε να ανακοινώσει τη διάλυση του κοινοβουλίου στις 2 Μαρτίου σε συνέντευξή του στην αλβανική τηλεόραση.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο τί θα πράξει σε περίπτωση που οι πολίτες του ζητήσουν στη διαδήλωση να διαλυθεί η βουλή, εκείνος απάντησε ότι θα συμφωνήσει με τους πολίτες και θα πραγματοποιήσει ό,τι του ζητήσουν στη διαμαρτυρία της 2ας Μαρτίου στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων μπροστά από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία των πολιτών στην αλβανική πρωτεύουσα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα για την προστασία του αλβανικού συντάγματος και των ελευθεριών των πολιτών, όπως έχει ανακοινωθεί.

Κατά την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει ενώπιον του κυρίαρχου λαού, το πρώτο διάταγμα εναντίον του πραξικοπήματος μέσω του οποίου επιδιώκεται να καταληφθεί, αντισυνταγματικά, ο σημαντικότερος θεσμός της Δημοκρατίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη χωρίς Συνταγματικό και Ανώτατο Δικαστήριο για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη όπου ένα μόνο χέρι περνώντας τον έναν μετά τον άλλον αντισυνταγματικό νόμο γεμίζει τις κρατικές υπηρεσίες με εμπόρους ναρκωτικών και εγκληματίες, και εγκαθιστά πυρήνες της Μαφίας στην κεφαλή του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να αλώσει και το σύστημα δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχει μέλος του ΝΑΤΟ στο οποίο η διαφθορά να καταστρέφει καθημερινά την οικονομία, να μην υφίσταται πουθενά λογοδοσία και διάκριση των εξουσιών», αναφέρει ο Μέτα στην ανακοίνωση που εξέδωσε.