Ολοκληρώθηκε ο «Αναπνευστήρ» - Τα υποβρύχια έδωσαν το «παρών» σε κρίσιμες περιοχές (Εικόνες)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 25-02-2020 13:58 Τελευταία ενημέρωση: 25-02-2020 13:59
Ολοκληρώθηκε ο «Αναπνευστήρ» - Τα υποβρύχια έδωσαν το «παρών» σε κρίσιμες περιοχές (Εικόνες)
Η εθνική ανθυποβρυχιακή άσκηση εξελίχθηκε στις θαλάσσιες περιοχές του νοτιοδυτικού Αιγαίου, του Μυρτώου Πελάγους, των Κυθήρων, του νότιου Κρητικού Πελάγους, του Καρπάθιου Πελάγους και νοτιανατολικού Αιγαίου, με τη συμμετοχή αεροσκαφών των ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τόσο από τακτικής όσο και από στρατηγικής πλευράς η άσκηση «Αναπνευστήρ» της Διοικήσεως Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου, με τη συμμετοχή και άλλων μονάδων από άλλες αδελφές Διοικήσεις του Στόλου, αλλά και με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Αμερικανικού Ναυτικού.

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα από 12 έως 22 Φεβρουαρίου 2020, διεξήχθη η προγραμματισμένη εθνική ανθυποβρυχιακή άσκηση «Αναπνευστήρ», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικού Αιγαίου, Μυρτώου Πελάγους, Κυθήρων, νότιου Κρητικού Πελάγους, Καρπάθιου Πελάγους και νοτιανατολικού Αιγαίου.

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετείχε το σύνολο των υποβρυχίων, φρεγατών, και ελικοπτέρων του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3A Poseidon MPA της Αεροπορίας του Αμερικανικού Ναυτικού.

«Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο» σημειώνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Αξίζει να σημειωθούν δύο σημεία ιδιαίτερης – σημειολογικής τουλάχιστον – αξίας. Πρώτον, η παρουσία των ελληνικών υποβρυχίων, όπως για παράδειγμα του εκσυγχρονισμένου «ΩΚΕΑΝΟΣ» στο λιμάνι της Μεγίστης (Καστελλορίζου).
Δεύτερο, η παρουσία μέσα από την άσκηση των ελληνικών υποβρυχίων στην παρανόμως ορισθείσα από το υπογραφέν τουρκολυβικό «μνημόνιο» θαλάσσια έκταση νοτίως της Κρήτης εντός του FIR Αθηνών ως περιοχή για την εκτέλεση «ερευνών» από πλευράς της Άγκυρας.

Η εκεί συνεχής παρουσία ελληνικών υποβρυχίων, ενός από τη φύση του επιθετικού όπλου, είτε σε αμυντικές είτε σε καθαρώς επιθετικές επιχειρήσεις, και η δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού από το ίδιο το ΓΕΝ, μέσω της ανακοινώσεως που σημειώνει ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε και στα νότια της Κρήτης, ασφαλώς σημαίνει πολλά και εκπέμπει το δικό της μήνυμα προς συγκεκριμένους αποδέκτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo