Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών: Ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος πτητικών δοκιμών του UCAV “Neuron”

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 25-02-2020 10:08
Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών: Ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος πτητικών δοκιμών του UCAV “Neuron”
Στην κατασκευή του οποίου συμμετέχει και η ΕΑΒ

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (Direction Generale d’Armement/DGA)του υπουργείου Αμύνης της Γαλλίας ένας νέος κύκλος πτητικών δοκιμών του νέου ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου αεροχήματος μάχης (UCAV) τύπου Neuron, που είναι τεχνολογίας stealth και υπερηχητικής ταχύτητος.

Μία ευρωπαϊκή προσπάθεια που ηγούνται η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, ενώ στην κατασκευή του συμμετέχει και η Ελλάδα με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ).

Ο νέος αυτός κύκλος πτητικών δοκιμών του UCAV Neuron, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς, πραγματοποιήθηκε από την Dassault Aviation για να μελετηθεί η επιχειρησιακή χρήση του συγκεκριμένου αεροχήματος μάχης,
τεχνολογίας stealth, κάτω από επιχειρησιακές συνθήκες και σε επιχειρησιακές αποστολές, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά επιθετικές και αμυντικές τακτικές.

Οι δοκιμές αυτές υποστηρίζονταν Από το Κέντρο Στρατιωτικών Αεροπορικών Δοκιμών και τη Μοίρα των αεροσκαφών AWACS της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, πετώντας μαζί με ένα μαχητικό Rafale και ένα αεροσκάφος AWACS, επιχειρώντας όλα αυτά από την αεροπορική βάση Istres-Le Tube της νότιας Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα των προαναφερθεισών πτητικών δοκιμών του UCAV Neuron σε επιχειρησιακές συνθήκες μαζί με μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να αναλυθούν σε βάθος από τους ειδικούς της DGA σε πολλά κέντρα δοκιμών προκειμένου να εμπλουτιστεί η σχετικός «φάκελος» του αεροχήματος, εν όψει λήψεως μελλοντικών αποφάσεων.

Ως προελέχθη, η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό μέσω της ΕΑΒ και η Πολεμική Αεροπορία είχε συμπεριλάβει το UCAV στο να αποκτήσει αρκετές μονάδες αυτού ως το 2025! Το κατά πόσο αυτό είναι επικαιροποιημένο και εξακολουθεί να ισχύει δεν είναι γνωστό.

Ωστόσο επανειλημμένως το 7μηνο της παρουσίας του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη συγκεκριμένη θέση του έχει διατυπώσει τη θέση περί παραγωγής «ελληνικού UAV» στηριζόμενο σε σχετικά σχέδια ερευνητικών ομάδων διαφόρων ελληνικών πανεπιστημίων, με πιο προχωρημένη τη σχετική πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως κάτι τέτοιο είναι θεμιτό και σωστό από κάθε άποψη, αλλά ως τώρα δεν έχει ακουστεί ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ από τα αρμόδια χείλη του ΥΕΘΑ για το ΗΔΗ υφιστάμενο πρόγραμμα, που συμμετέχει η Ελλάδα, ενδιαφέρει άμεσα την ΠΑ, και όπως είδαμε βρίσκεται σε εξαιρετικά
προχωρημένο επίπεδο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το UCAV Neuron στη βασική του έκδοση θα μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 4 βόμβες JDAM (καθοδηγούμενες με λέϊζερ) και ε΄ναι πρακτικώς μη εντοπίσιμο από αισθητήρες και ραντάρ λόγω των χαρακτηριστικών «χαμηλής ανιχνευσιμότητος» (Stealth) που ενσωματώνει σχεδιαστικώς και κατασκευαστικώς.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του UCAV Neuron συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Σουηδία και η Ελβετία και αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου αεροχήματος που θα μπορεί να λειτουργεί σε πολεμικές ζώνες μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του UCAN Neuron:

  • Μήκος: 9,5 μ
  • Έκταση φτερών: 12,5 μ
  • Απώλεια βάρους: 4900 kg
  • Μεικτό βάρος: 7000 kg
  • Μονάδα παραγωγής: 1 × Rolls-Royce / Turboméca Adour, 40 kN (8992 lbf) ώσεως
  • Μέγιστη ταχύτητα: 980 km / h (609 mph)
  • Όριο υπηρεσίας: 14.000 m (45900 πόδια)
  • Εξοπλισμός: 2 × 230 kg (500 lb) κατευθυνόμενες βόμβες

Βίντεο από τις πτητικές δοκιμές

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo