• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τουλουπάκη σε προανακριτική: Μόνο με άδεια του FBI θα στείλω τα έγγραφα στην Βουλή

lawandorder.gr 24-02-2020 19:26
Τουλουπάκη σε προανακριτική: Μόνο με άδεια του FBI θα στείλω τα έγγραφα στην Βουλή
Σημειώνει πως αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της προανακριτικής επιτροπής, τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ

Μόνο αν εξασφαλιστεί άδεια από το FBI θα αποστείλει τα απόρρητα έγγραφα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Αυτό αναφέρει η ίδια η εισαγγελέας απαντώντας στο σχετικό έγγραφο της προανακριτικής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τουλουπάκη χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή απόρρητων εγγράφων στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής και επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποστείλει τα έγγραφα που η επιτροπή της ζητά χωρίς την άδεια του FBI.

Ακόμη, η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς υπογραμμίζει πως αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της προανακριτικής επιτροπής, τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ. Γεγονός που μπορεί να φέρει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε διεθνές επίπεδο.

Οι πληροφορίες, αναφέρουν πως η κυρία Τουλουπάκη, αναφέρει στην απάντησή της προς τα μέλη της επιτροπής πως τα επίμαχα έγγραφα του FBI περιέχουν την εξής ρήτρα: «Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι και για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και Δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών».

Τέλος, στο έγγραφο της απάντησής της η εισαγγελέας φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo