Προανακριτική Novartis: Άνοιξε ο δρόμος για την εξέταση «Σαράφη»-«Κελέση» - Την Τρίτη οι αποφάσεις

lawandorder.gr 21-02-2020 18:57 Τελευταία ενημέρωση: 21-02-2020 18:59
Προανακριτική Novartis: Άνοιξε ο δρόμος για την εξέταση «Σαράφη»-«Κελέση» - Την Τρίτη οι αποφάσεις
Θ. Πλεύρης: «Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση. Εμείς θέλαμε την εξέταση. Κάποιοι άλλοι επεδίωκαν τη μη εξέταση»

Την ερχόμενη Τρίτη, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης που ερευνά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, θα λάβει απόφαση για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

«Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες», ήταν η πρώτη αντίδραση βουλευτών της πλειοψηφίας που υπογραμμίζουν ότι πλέον ο δρόμος άνοιξε.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποφύγουν να εξεταστούν. Δεν θα επιτρέψουμε να μην δώσουν απαντήσεις. Το διάβημα στον Άρειο Πάγο αυτό το νόημα είχε. Την απεμπλοκή της εξέτασής τους, την οποία εξέταση οι δύο μάρτυρες, ενώ ήθελαν να αποφύγουν, έφτασαν τελικά να δηλώνουν ότι επιθυμούν να εξεταστούν», σημείωναν πηγές της πλειοψηφίας στην ειδική επιτροπή, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της απάντησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων.

«Δεν αντιδικούμε με τον Άρειο Πάγο. Δεν έχουμε διάθεση για σύγκρουση με τον Άρειο Πάγο. Γι΄αυτό πήγαμε εκεί. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε», ανέφεραν ειδικότερα πηγές της πλειοψηφίας στην ειδική επιτροπή.

Η επιτροπή θα εξετάσει την απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου, η οποία αναφέρει μεν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν γνώμη για τον τρόπο που θα καταθέσουν, δεν απαντά ωστόσο στο αίτημα, το οποίο από την πρώτη στιγμή είχε θέσει η πλειοψηφία, δηλαδή «εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εξετάστηκαν, τον περασμένο Δεκέμβριο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη».

Σε αυτό το ερώτημα η επιτροπή δεν πήρε απάντηση από τον κ. Μπρακουμάτσο. Δηλαδή αν είναι διαφορετικός ο τρόπος εξέτασης στην προανακριτική, από τον τρόπο εξέτασης ενώπιον του κ. Σοφουλάκη και γιατί.

Η πλειοψηφία, ωστόσο, φέρεται διατεθειμένη να κινηθεί στη γραμμή «εξέταση των μαρτύρων για να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην ερευνώμενη υπόθεση».

Είναι ενδεικτική η δήλωση του εισηγητή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη. «Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, η οποία επιβεβαιώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής και το σύννομο των ενεργειών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος και τελειώνουν οι δικαιολογίες, για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε», δήλωσε ο Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση. Εμείς θέλαμε την εξέταση. Κάποιοι άλλοι επεδίωκαν τη μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τους τελείωσαν».

Ο εισηγητής της Ν.Δ., ενόψει της συνεδρίασης της προσεχούς Τρίτης, είπε ότι θα εκτιμηθεί η απάντηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. «Εμείς πήγαμε στον Άρειο Πάγο, εμείς ζητήσαμε τη συνδρομή του για να λάβουμε τα έγγραφα που δεν λαμβάνουμε από την κ. Τουλουπάκη και για να λυθεί το θέμα της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Αυτό επιδιώκαμε. Ο δρόμος άνοιξε», επέμεινε ο Θανάσης Πλεύρης.

Καραθανασόπουλος-ΚΚΕ: Άνθρακες ο θησαυρός»

Μεθοδεύσεις προκειμένου να μην υπάρξει ουσιαστική εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια... το κόλπο ήταν στημένο και από πριν αποφασισμένο, να μην γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Διαβάστε και:

Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν πως επιθυμούν να καταθέσουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo