Τη Δευτέρα στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φρ.Παρλύ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 21-02-2020 18:45
Τη Δευτέρα στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φρ.Παρλύ
Συνάντηση και συνεργασία με τον ΥΕΘΑ Ν.ΠαναγιωτόπουλοΣτην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα η υπουργός Αμύνης της Γαλλίας Φλωράνς Παρλύ, έπειτα από σχετική πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, τον οποίο και θα συναντήσει στο Στρατόπεδο «Παπάγου» μετά την επίσημη υποδοχή της που θα πραγματοποιηθεί εκεί στις 10:00.

Μία επίσκεψη που είναι ανταποδοτικού χαρακτήρος από την αντίστοιχη του ΥΕΘΑ στο Παρίσι και έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που οι ελληνογαλλικές σχέσεις (γενικώς) και οι αντίστοιχες αμυντικές (ειδικώς) βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους.
Συμφώνως με τις πληροφορίες οι δύο υπουργοί, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους όσο και σε αυτήν επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, αναμένεται να συζητήσουν θέματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τα διμερή αμυντικού ενδιαφέροντος, ασφαλώς τα εξοπλιστικά, αλλά και τη γενικότερη συνεργασία των δύο κρατών σε κοινές επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία για την ασφάλεια, βασισμένη σε ένα κοινό στρατηγικό και γεωπολιτικό όραμα για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Μία συνεργασία που περιλαμβάνει την αυξημένη παρουσία του γαλλικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και κοινές ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις Ελλάδος-Γαλλίας, όπως η επιχείρηση “Foch” του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle” με τις ελληνικές φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ» αρχικώς και «ΨΑΡΑ» τώρα ή την αποστολή των δύο Ελλήνων εκπαιδευτών του Στρατού Ξηράς υπό γαλλική διοίκηση στο Μάλι κλπ.

Τέλος, ο τομέας των εξοπλισμών είναι ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό σημείο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, ιδίως για το πρόγραμμα προσκτήσεως 2 φρεγατών Belharra, με προοπτική αποκτήσεως δύο ακόμα ως option, για τις οποίες οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο αλλά απομένει να καθοριστεί και η καθοριστικής σημασίας οικονομική παράμετρος του προγράμματος!

Στο πλαίσιο αυτό, μία τελευταία εξέλιξη ήταν και η προ ημερών συνάντηση του επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιπτέραρχου (Ι) ε.α. Θεόδωρου Λάγιου με το σύμβουλο της γαλλικής πρεσβείας Εμμανουέλ Ντουάτ και της εκπροσώπου της γαλλικής εταιρείας MBDA Άννι Κριστίνα Ραμόν, που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή των οπλικών συστημάτων που φέρουν οι φρεγάτες Belharra, κατόπιν αιτήματος τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo