Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν πως επιθυμούν να καταθέσουν

Κατερίνα Μάνθου 21-02-2020 15:57 Τελευταία ενημέρωση: 21-02-2020 15:59
 Άρειος Πάγος: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν πως επιθυμούν να καταθέσουν
Ανοίγει ο δρόμος για τις καταθέσεις «Σαράφη» και «Κελέση»


Οι ίδιοι, οι προστατευόμενοι μάρτυρες (Μάξιμος Σαράφης και Αικ. Κελέση) θα αποφασίσουν πως θέλουν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία έρευνα την υπόθεση της Novartis.

Αυτό «απάντησε» σήμερα ο εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, και στα χθεσινά ερωτήματα που εκείνα έθεσαν χθες στην εισαγγελία εγγράφως.

Μάλιστα, ο κ. Μπρακουμάτσος κοινοποιεί την απάντησή του και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναμένεται να απαντήσει την ερχόμενη Δευτέρα στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Ουσιαστικά με το έγγραφό του ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

«Μάξιμος Σαράφης»: Τα δύο τηλεφωνήματα στην ΕΛ.ΑΣ - Γιατί δεν πήγε να καταθέσει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo