Με μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά ΜΟΕ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 20-02-2020 18:29
Με μπαράζ τουρκικών προκλήσεων  στο Αιγαίο ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά ΜΟΕ
Παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις και εμπλοκές

Με τις καθημερινές προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, που περιλαμβάνουν όλο το φάσμα του «ρεπερτορίου» της από παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις και εμπλοκές, ολοκληρώθηκαν ουσιαστικώς στην Αθήνα οι συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σήμερα, 1 μόνο «ζευγάρι» μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλο 1 μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN- 235, συνολικώς 2 αεροσκάφη, από τα οποία τα 2 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 45(!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 17 από τις παραβιάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν από το ένα CN-235, ενώ οι υπόλοιπες 28 από τα 2 μαχητικά F-16, ενώ 5 από τις παραβιάσεις των μαχητικών ήταν υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αγαθονήσι, Αρκιούς (2 φορές), Λειψούς και Κίναρο!

Ακόμα σημειώθηκαν 2 «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) με τα αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν σε κάθε περίπτωση να τα αναχαιτίσουν όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo