Άρειος Πάγος: Να εξασφαλιστεί η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis ζητεί η προανακριτική

Κατερίνα Μάνθου 20-02-2020 16:05 Τελευταία ενημέρωση: 20-02-2020 16:09
 Άρειος Πάγος: Να εξασφαλιστεί η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis ζητεί η προανακριτική
Έγγραφο κατέθεσε αντιπροσωπεία της προανακριτικής - Να εξασφαλιστεί η κατάθεση των μαρτύρων όπως έγινε στον Σοφουλάκη, τι λένε για Τουλουπάκη

Έγγραφο με αιτήματα για το καθεστώς εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων της Novartis, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα αντιπροσωπεία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που έρευνα τυχόν συμμετοχή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία των βουλευτών αποτελούμενη από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειος Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση), ενημέρωσε τον κ. Πλιώτα για όλα τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τη δική τους πλευρά, την παράτυπη άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν ενώπιον της.

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον κ. Πλιώτα και για συστηματική προσπάθεια της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να θέτει προσκόμματα στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής.

Επίσης τα μέλη της αντιπροσωπείας, ζήτησαν να επανεξεταστεί εκ νέου από την εισαγγελία το καθεστώς προστασίας των δύο επίμαχων μαρτύρων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που προσκόμισαν. Μάλιστα, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, όπως τονίστηκε στον κ. Πλιώτα ζητούν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκη.

Στο έγγραφο της επιτροπής, που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο, αναφέρεται ότι «η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων από την επιτροπή μας είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας και σημαντική διότι πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν»

Παράλληλα, στον κ. Πλιώτα η επιτροπή έθεσε στοιχεία και ζητεί να:

1) Διασφαλίσετε σε μας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.

2) Διασφαλίσετε να λάβουμε όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς.

3) Στο πλαίσιο των πραγματικών περιστατικών που επισημαίνουμε απευθυνθείτε στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας για να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Σχετικά με την επικεφαλής της προανακριτικής επιτροπής Ελένη Τουλουπάκη, η επιτροπή, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Έχουμε αιτηθεί σειρά εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς, παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να μας διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει».

Δείτε το έγγραφο εδώ.

Novartis: Στον Άρειο Πάγο αντιπροσωπεία της Προανακριτικής για «Σαράφη» και «Κελέση» - Τι λένε τα κόμματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo