Οι «καυτές πατάτες» της κυβέρνησης και τα άμεσα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη

Ειρήνη Γεωργίου 20-02-2020 12:20 Τελευταία ενημέρωση: 20-02-2020 12:38
Οι «καυτές πατάτες» της κυβέρνησης και τα άμεσα σχέδια του Κ. Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά το Πάσχα

Οι δημοσκοπήσεις πάνε πολύ καλά τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον Έλληνα πρωθυπουργό προσωπικά, οι αριθμοί ευημερούν, τα οικονομικά ανθούν, το momentum της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνεται με το ρεκόρ του δεκαετούς ομολόγου, παρά ταύτα ο προβληματισμός δεν λείπει από του Μαξίμου.

Οι αναλύσεις στην πρωθυπουργική έδρα επικεντρώνονται σε δύο κυρίως θέματα: το προσφυγικό - μεταναστευτικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεδομένου μάλιστα ότι οι καλές επιδόσεις στην οικονομία δεν έχουν ακόμη άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αισθάνεται και είναι οικονομικά εγκλωβισμένο, η ανησυχία του πρωθυπουργικού επιτελείου κλιμακώνεται με φόβο μήπως τα οικονομικά επιτεύγματα επισκιαστούν από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Φοροελαφρύνσεις 1,8 δισ.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για την περίοδο 2021-2024 φοροελαφρύνσεις της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ κυρίως για τους μισθωτούς της μεσαίας τάξης, αφενός προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη τους, αφετέρου προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία στην ημερήσια ατζέντα. Σαφώς προϋπόθεση για ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί η συμφωνία με τους εταίρους για τη μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση σκοπεύει του χρόνου να καταργήσει πλήρως την εισφορά αλληλεγγύης και να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ακόμη ποσοστιαίες μονάδες.

Επενδύσεις και ανάπτυξη

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε από κοινοβουλευτικού βήματος ότι ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης βρίσκεται «στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, έξι μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης». Η κυβέρνηση δίδει μεγάλη σημασία στις επενδύσεις, καθώς σε αυτές η Ελλάδα υστερεί ακόμη κατά 8 μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ διατηρεί υψηλό ενδιαφέρον για νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Αποφασιστικότητα

Πηγές πολύ κοντά στην κυβέρνηση, επισημαίνουν ότι μέριμνα του πρωθυπουργού είναι να δοθεί άμεσα στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ παράλληλα να αναδεικνύονται όλες τις θετικές ειδήσεις και πρωτοβουλίες στον οικονομικό τομέα.

Ανασχηματισμός

Παρά τον έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου, που κυρίως πυροδοτούν η δυσαρέσκεια και ενίοτε η οργή των πολιτών για τις διαστάσεις που έχουν λάβει το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε κάποιον ανασχηματισμό προκειμένου να αλλάξει προσωρινά την ημερήσια ατζέντα, να εκτονώσει την πίεση και την κριτική, να ξαναμοιράσει την τράπουλα και να κερδίσει χρόνο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του lawandorder.gr, ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά το Πάσχα, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και το δεύτερο εξάμηνο των υπουργείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές δεν θα αφορούν βασικούς υπουργούς σε παραγωγικά υπουργεία ή χαρτοφυλάκια εθνικού ενδιαφέροντος. Αντιθέτως, σε επίπεδο υφυπουργών προκρίνονται πολλές αλλαγές σε πρόσωπα, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι σε ορισμένα υπουργεία οι συνεργασίες γίνονται με εντάσεις ή μετ΄ εμποδίων.

Σκέψεις υπάρχουν για αλλαγές και στις δομές των υπουργείων και τις αρμοδιότητές τους, καθώς κρίνεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η αξιολόγηση των μηνών που πέρασαν από τις 7 Ιουλίου.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συστηματικός, εργασιομανής και συγκεντρωτικός, δεν θα διστάσει να προβεί και σε αλλαγές στον πολύ στενό κύκλο συνεργατών του, θέτοντας σε ανώτερη μοίρα την αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης και του επιτελείου του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo