Άρειος Πάγος προς ΣΥΡΙΖΑ: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή «Σαράφη» - «Κελέση», αλλά με «κουκούλα»

Κατερίνα Μάνθου 20-02-2020 12:05 Τελευταία ενημέρωση: 20-02-2020 13:08
Άρειος Πάγος προς ΣΥΡΙΖΑ: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή «Σαράφη» - «Κελέση», αλλά με «κουκούλα»
Ο αντεισαγγελέας παραπέμπει στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής».

Αυτό αναφέρει ο εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, χθες, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Σπύρος Λάππας ζήτησαν με την αναφορά τους από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτα να παρέμβει, ώστε να μην εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της προανακριτικής Επιτροπής κατά των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σήμερα ο κ. Μπρακουμάτσος απαντώντας στο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπρακουμάτσο και την υπουργική απόφαση  οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Σε ό, τι αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα ΑΠ στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων ο κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες Παπαγγελόπουλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Άρειος Πάγος αδειάζει τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo