Φάρμακα - Γεωργιάδης για καταγγελία πως καθόριζε τις τιμές: «Είναι … Ραν Ταν Πλαν»

Newsroom L&O 20-02-2020 09:55 Τελευταία ενημέρωση: 20-02-2020 09:56
Φάρμακα - Γεωργιάδης για καταγγελία πως καθόριζε τις τιμές: «Είναι … Ραν Ταν Πλαν»
«Έριξα προβολέα στον Τσίπρα γι’ αυτό έγινε αυτό» σχολίασε για το δημοσίευμα της Αυγής

Την «αποκαλυπτική» -όπως χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα- ένορκη κατάθεση αρμόδιου υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας επί εποχής Άδωνι Γεωργιάδη βάσει της οποίας ο τότε υπουργός Υγείας και σημερινός υπουργός Ανάπτυξης φέρεται να καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων φιλοξενεί σε σημερινό της πρωτοσέλιδο η «Αυγή».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα στις 11 Ιανουαρίου 2019 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας Σταύρος Ευαγγελάτος φέρεται να έχει καταθέσει ενόρκως στην Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης για την τιμολόγηση των φαρμάκων μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως προϊσταμένου, οι σχετικές με την τιμολόγηση του φαρμάκου διατάξεις δεν αποτελούσαν εισήγηση της Υπηρεσίας. Ερχόταν στην Υπηρεσία, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε εγγράφως, εντολή του υπουργού Υγείας να εκδοθεί από τη Διεύθυνση υπουργική απόφαση με συνημμένο έτοιμο σχέδιο της υπουργικής απόφασης»

Γεωργιάδης για το δημοσίευμα της Αυγής: «Έριξα προβολέα στον Τσίπρα γι’ αυτό έγινε»

Για την κατάθεση που αναφέρει η Αυγή ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε δηκτικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Όταν ήμουν μικρός διάβαζα ένα κόμικ που λεγόταν Λούκι Λουκ δεν ξέρω αν το θυμάστε εκεί που υπήρχε ο σκύλος Ραν Ταν Πλαν… Το κόλπο με τον σκύλο ότι του πάταγε κάποιος την ουρά στο 1ο καρέ και γάβγιζε μετά από 15 καρέ».

Συσχετίζοντας το δημοσίευμα με το γεγονός ότι έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο της Novartis, ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη: Η κατάθεση Ευαγγελάτου, συνέχισε ο υπουργός, είναι δημόσια κατάθεση, πασίγνωστη, και δόθηκε πριν 1,5 χρόνο, όχι τώρα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Φυσικά το πόρισμα αυτής της επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να το φέρει ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής, δηλαδή επαναφέρουν κάτι που το ξέρουν εδώ και 1,5 χρόνο και δεν έτυχε καμίας χρήσης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ο κ. Ευαγγελάτος κατέθεσε κάτι που ήταν αληθές ότι η πολιτική του φαρμάκου δεν γινόταν σε συνεννόηση με την αρμοδία διεύθυνση, αλλά από το γραφείο του υπουργού. Ο τρόπος τιμολόγησης του φαρμάκου καθορίζεται από τον υπουργό ο υπολογισμός των τιμών δηλαδή αν έχει γίνει σωστά η τιμολόγηση βάσει των υπουργικών αποφάσεων γίνεται από την επιτροπή τιμών. Φυσικά δεν καθορίζαμε τιμή φαρμάκου ούτε της Novartis ούτε καμίας εταιρείας η επιτροπή τιμών με βάση τις αρμόδιες αποφάσεις» σημείωσε.  Όπως ανέφερε, το δελτίο τιμών του φαρμάκου βγαίνει σε ΦΕΚ, πάνω στο ΦΕΚ φαίνονται οι υπογραφές όλων όσοι έχουν συμφωνήσει με τις τιμές, «δεν είναι τι λέω, τι λες, τι λέει». 

«Επί θητείας μου δεν υπέγραψα κανένα φύλλο δελτίο τιμών φαρμάκου χωρίς ομόφωνες αποφάσεις από την επιτροπή που ήταν άλλοτε 13 άλλοτε 15 άτομα. Ο κ. Ευαγγελάτος δεν ήταν στην επιτροπή τιμών, ήταν προϊστάμενος στη διεύθυνση φαρμάκου. Αυτό που είπε είναι ότι η διεύθυνση φαρμάκου του υπουργείου, δηλαδή αυτός, δεν συμμετείχε στη συγγραφή των υπουργικών αποφάσεων δηλαδή της πολιτικής του φαρμάκου που καθοριζόταν μέσω της τρόικας γιατί τότε είχαμε μνημόνιο και ό,τι σχεδιάζαμε έπρεπε να ήταν συμφωνημένο με την τρόικα». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo